STA/M.P. | 27. 7. 2022, 17:12

Odprava obvezne karantene v Avstriji: znan je odziv slovenske stroke

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Obvezna samoizolacija za okužene pri naših severnih sosedih ne bo več obvezna. O tem, ali gre za pametno potezo, so svoje mnenje predstavili tudi v ljubljanskem kliničnem centru. Jo podpirajo?

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Jereb meni, da je ta ekonomsko učinkovita, nikakor pa zdravstveno sprejemljiva. Zato pravi, da odločitve Avstrijcev strokovno ne morejo zagovarjati.

"Osnovno vodilo je, da bolni ljudje ne hodijo naokoli,” je dejal.

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb.

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb.

Bobo

Kdaj lahko pričakujemo upad števila covidnih bolnikov?

V Sloveniji s koronavirusom glede na uradne rezultate testiranj okuženih nekaj več kot 22.000 posameznikov, v resnici pa še vsaj tri do štirikrat več, kar predstavlja pritisk na zdravstveni sistem, je v izjavi za medije pojasnil Jereb. Ob tem je spodbudno, da se število sprejetih covidnih bolnikov počasi manjša.

Po ocenah bo število covidnih bolnikov začelo upadati v drugi polovici avgusta, do takrat pa bo število bolnikov na t. i. platoju, je poudaril.

Ob tem je ocenil, da uvedba dodatnih epidemičnih ukrepov ni potrebna, in kot zdravstveno nesprejemljivo označil potezo Avstrije, ki bo odpravila izolacije za okužene s koronavirusom.

Avstrija zagovarja svojo odločitev

Po nekaterih kritikah iz vrst opozicije stopila je avstrijska vlada stopila v bran svoji odločitvi o ukinitvi obvezne karantene.

Karl Nehammer

Karl Nehammer

Profimedia

Kancler Karl Nehammer je pri tem na novinarski konferenci izpostavil, da se za to niso odločili kot prva država, v prid temu koraku pa da govorijo tudi podatki.

Zdravstveni minister Johannes Rauch je ob predstavitvi sprememb zatrdil, da gre za novo fazo pandemije covida-19, v kateri da imamo za boj proti bolezni na voljo cepljenje in zdravila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.