4. 10. 2022, 15:45 | Vir: STA

Na Obali se je močno povečala ta vrsta kriminala

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Dobra novica je ta, da je storilec že v priporu.

V zadnjih treh mesecih so na območju Policijske uprave (PU) Koper obravnavali povečano število vlomov v poslovne objekte, predvsem pisarne različnih podjetij, pa tudi v šole in vrtce. Policisti so v preiskavi teh kaznivih dejanj ugotovili, da gre za istega storilca.

Kradel predvsem tehnične predmete

Storilec je v večini primerov z vlomilskim orodjem vlamljal v vhodna vrata, nato preiskal notranjost in ukradel vrednejše tehnične predmete (prenosne računalnike in mobilne telefone), denar in bančne kartice. Materialna škoda je znašala med 500 in 1500 evri.

Policisti in kriminalisti PU Koper so 28. septembra odvzeli prostost 32-letnemu moškemu z območja Kopra. Pri njem so opravili hišno preiskavo in zasegli več ukradenih predmetov. Naslednji dan so ga s kazensko ovadbo za 11 kaznivih dejanj velikih tatvin privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča Koper, ki je zoper njega odredil pripor.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Gre za povratnika, ki je deloval tudi v tujini

Nadaljujejo tudi preiskavo preostalih kaznivih dejanj velikih tatvin. Do zdaj jim je uspelo potrditi, da je osumljeni izvedel še najmanj deset velikih tatvin, za katere še zbirajo dokaze. Gre za povratnika, ki je bil v preteklosti že obravnavan in pravnomočno obsojen tako v Sloveniji kot v tujini in je tudi prestajal zaporno kazen.

Na območju PU Koper so od leta 2017 na leto v povprečju zabeležili okoli 3600 kaznivih dejanj zoper premoženje, med katerimi so prevladovale tatvine, poškodovanja tuje stvari in velike tatvine, kamor prištevajo tudi vlome. 

Med epidemijo (2020 in 2021) je bilo število takih kaznivih dejanj opazno manjše. V letošnjem letu pa se ponovno povečuje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.