J. B./STA | 1. 12. 2022, 15:45

Kaj se dogaja v Zdravstvenem domu Polje? Ostali brez vseh družinskih zdravnikov, tukaj je razlog, zakaj

Profimedia

Situacija v ljubljanskem zdravstvenem domu je zelo resna.

V Zdravstvenem domu Polje trenutno manjka vseh osem družinskih zdravnikov, zato je približno 11.000 ljudi od torka preusmerjenih v ZD Fužine. Preusmeritev na Fužine je bila, kot so pojasnili, logistične narave, saj imajo tam več prostorov, ti pa so večji, je v izjavi za medije povedal predstojnik enote Moste-Polje Igor Krunić.

V ZD Polje tri zdravnice manjkajo zaradi bolniške odsotnosti, ena zdravnica se je upokojila, štiri pa so od poletja dale odpoved.

Tudi v ZD Fužine se soočajo s kadrovskimi težavami, tam trenutno manjka šest družinskih zdravnikov. Pomanjkanje zdravnikov rešujejo z nadurnim delom zdravnikov iz ZD Moste, kjer trenutno nimajo kadrovskih težav, ter s specialisti družinske medicine, specializanti in sobnimi zdravniki.

Prilagoditev delovnih procesov

V ZD Fužine so preusmerili le zdravstveno varstvo odraslih, vse preostale dejavnosti, kot so pediatrija, šolska ambulanta, zobozdravstvo, patronaža, pa nespremenjeno potekajo v ZD Polje, je pojasnila strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič.

Poudarila je, da je ukrep začasen, načrtujejo, da bo preusmeritev trajala do konca decembra. "V enoti Polje se namreč ob siceršnjem pomanjkanju zdravnikov zaradi upokojitev in odhodov trenutno dodatno soočamo še z nenadnimi odsotnostmi zaradi bolezni, kar terja prilagoditev delovnih procesov na način, da lahko čim bolje skrbimo za naše paciente," je povedala.

Podaljšali bolniško odsotnost

Ob tem je opozorila, da je vsak kadrovsko podhranjen sistem ranljiv. "V kolikor ne bodo realizirane sistemske rešitve, ki bodo pripeljale do kadrovskih okrepitev, predvsem do povečanja števila družinskih zdravnikov, in rešitev, ki bodo administrativno razbremenjevale, smo lahko resnično zaskrbljeni," meni.

Nebojša Tasić/STA

Na velik kadrovski primanjkljaj je opozoril tudi Krunić. "Odločitev smo žal morali sprejeti zelo hitro, ker so kadrovski primanjkljaji, tudi zaradi večjega števila bolniških odsotnosti, tako hudi in veliki," je povedal.

Dve zdravnici, ki bi se morali vrniti, sta namreč podaljšali bolniško odsotnost.

Meni, da bodo delo lažje organizirali, ker imajo na eni lokaciji združene zdravnike iz treh enot. "Tudi zaradi tega, ker nam pri delu poleg specialistov družinske medicine pomagajo specializanti, ki pa brez nadzora specialistov ne morejo delati, in sobni zdravniki," je povedal.

Situacija je zelo zahtevna

V ZD Fužine imajo zagotovljeno telefonsko triažo bolnikov in odprte skupne elektronske naslove za vse paciente, katerih osebni zdravniki so odsotni. Poleg rednih ambulant, ki obravnavajo svoje paciente, so organizirane tudi triažna ambulanta, administrativna ambulanta, ambulanta za akutne zadeve in ambulanta za kronična stanja. "Situacija pa je res zelo zahtevna," je opozoril. Ob tem bolnike prosi za solidarnost z drugimi bolniki, vsi pa bodo obravnavani, je obljubil Krunić.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel