STA/M.P. | 14. 8. 2022, 07:00

Kaj se dogaja v nekdanji mariborski kaznilnici, v kateri je bil zaprt tudi Tito?

Profimedia/fotomontaža

Končno je znano, kakšna bo prihodnost ene bolj zanimivih zgodovinskih stavb v štajerski prestolnici, preverite! 

Regionalna razvojna agencija (RRA) za Podravje - Maribor je predstavila načrte za prenovo objekta nekdanje kaznilnice v Mariboru, po novem poimenovanega Kreativni park Drava (KPD).

V delu, ki je v lasti občine, med drugim načrtujejo podjetniški inkubator in center kreativnih industrij, v delu v zasebni lasti pa naj bi nastal hotel ali hostel.

Mesto ob Dravi bo bogatejši tudi za hotel (ali hostel).

Mesto ob Dravi bo bogatejši tudi za hotel (ali hostel).

Bobo

Trenutno objekt čistijo

V stavbi, ki je bila že dolgo zapuščena, odstranjujejo nakopičene odpadke in izvajajo najnujnejša dela za zaščito stavbe pred nadaljnjim propadanjem in uničevanjem.

V pripravi je tudi dokumentacija za izvedbo obnove in pridobivanje virov financiranja, kjer računajo predvsem na sredstva EU.

"Objekt ni več speči velikan, kot se je govorilo vrsto let, ampak se prebuja," je na predstavitvi načrtov povedal direktor RRA Podravje - Maribor Uroš Rozman.

Končno podobo naj bi stavba dobila do leta 2030

Prenova bo po napovedih izvedena na trajnosten način z uporabo materialov po načelih krožnega gospodarstva in bo tako demonstracija prenove starega objekta v sodobno, pametno stavbo. 

Obnova osrednjega objekta, ki ima nekaj več kot 5000 kvadratnih metrov površine, in vzhodnega trakta z okoli 3500 kvadratnimi metri bo po trenutnih ocenah stala nekaj več kot 15,7 milijona evrov. Zaključena bo predvidoma leta 2030 in bo po ocenah RRA zagotovila prostor za okoli 200 novih delovnih mest.

Tito je Maribor po vojni uradno obiskal kar štirikrat.

Tito je Maribor po vojni uradno obiskal kar štirikrat.

Profimedia

Znamenita Titova celica

Nekdanja Cesarsko-kraljeva moška kaznilnica je bila po naročilu Ministrstva za pravosodje zgrajena med letoma 1884 in 1889 po načrtih inženirja R. von Neubauerja. Relativno velika stavba je bila postavljena na tedaj nepozidanem desnem bregu Drave, na območju med starim (tedaj državnim) in železniškim mostom. V času po dograditvi je kaznilnica veljala za najmodernejše zaporniško poslopje v Avstro-Ogrski in je bila vzor za druge sorodne stavbe.

V kaznilnici je bilo prostora za 542 zapornikov, skozi leta pa je bilo v njej zaprtih več kot 14.600 ljudi, med drugim je del prisojene kazni kot politični zapornik v njej preživel tudi Josip Broz Tito

Po drugi svetovni vojni je bil objekt zaradi bombardiranja poškodovan. Po preselitvi zaporov iz Maribora na Dob v Mirnski dolini leta 1963, je stavba služila za skladišča in poslovne prostore, za muzejske namene pa je bila urejena celica, v kateri je bil zaprt Tito.

Kaznilnica je svojemu prvotnemu namenu služila vse do leta 1941.

Kaznilnica je svojemu prvotnemu namenu služila vse do leta 1941.

Franci Lazarini

Stavba je bila dolgo prazna in je propadala

Od konca prejšnjega stoletja je stavba večinoma samevala, pred leti sta bila obnovljena le dva dela, in sicer stavba s sedežem RRA in t.i. Karantena, kjer so prostori več kulturnih organizacij.

Obnove je bil v zadnjem obdobju deležen še jugovzhodni trakt, ki je v zasebni lasti, ostali prostori pa so večinoma prazni in pogosto tarča vandalov.

Sicer pa prostori obstoječega kompleksa stavb ponujajo različne možnosti za namestitev in izvajanje podjetniških dejavnosti. Gre za pisarne , prostore za start-up , razvojno usmerjena podjetja, podjetniške mreže, prostori pa bi služili tudi za izvedbo dogodkov in razstav. Dela na objektu so že v teku

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec