D. D. | 31. 5. 2023, 15:00

Draginja v Sloveniji kaže vse bolj ostre zobe: poglejte, kaj se je letos najbolj podražilo

Žiga Živulović j.r./Bobo

 Koliko časa si bomo še lahko privoščili dostojno življenje? 

Čeprav je že zdaj na pragu revščine veliko Slovencev, podražitvam še ni videti konca. Glede na uradne podatke statističnega urada so na splošno cene v Sloveniji v enem letu zrasle za 8,4 odstotka. V luči vsesplošne draginje se številni sprašujejo, koliko časa si bodo sploh še lahko privoščili dostojno življenje, najbolj se dražijo ravno osnovne življenjske potrebščine.

Najbolj se je podražil sladkor

V primerjavi z enakim obdobjem lani so se v povprečju cene blaga dvignile za 8,4 odstotka, cene storitev pa za 8,3 odstotka. Na splošno se je hrana podražila za 14,7 odstotka, najbolj se je podražil sladkor, in sicer za 45,9 odstotka, medtem ko so se cene alkoholnih pijač dvignile za 10,3 odstotka.

Profimedia

Občutno so se podražile tudi storitve v zdravstvu, za 24 odstotkov se je podražila električna energija. Podražili so se tudi izdelki in storitve za prosti čas, in sicer izdelki in storitve za rekreacijo in kulturo za 7,7 odstotka, restavracije in hoteli pa za 8,8 odstotka.

Izdelki in storitve za stanovanje so se podražili za 8,9 odstotka, ostalo raznovrstno blago in storitve pa za 7,8 odstotka. V primerjavi s prejšnjim mesecem so se življenjske potrebščine podražile za 1,1 odstotka.

Priča smo tudi nekaterim pocenitvam

Vsesplošno draginjo vsaj malo ublažijo nekatere pocenitve. Najbolj občutno so se pocenila tekoča goriva (za 24,4 odstotka), dizelska goriva (za 14,6 odstotka) in bencin (za 10,2 odstotka).    

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.