R. K. | 18. 12. 2022, 17:54

Kaj bi se zgodilo, če bi zaradi napada vsa Slovenija ostala brez elektrike?

Profimedia

V Sloveniji delujejo ekipe zanesenjakov, ki imajo v naprej pripravljene načrte, kako se odzvati tudi v najbolj apokaliptičnih razmerah.

Si predstavljate scenarij, v katerem bi Slovenija zaradi hibridnega napada na evropsko elektroenergetsko omrežje ostala brez električne energije? Kako bi se stvari odvijale, če bi na primer na vzhodu Evrope prišlo do namernega poškodovanja več elektrarn, hkrati pa bi napadalci izvedli tudi kibernetske napade na centre za nadzor in distribucijo električne energije?

Če bi prišlo do navedenega scenarija, bi se sesul elektroenergetski sistem s sosednjih državah in Sloveniji, celotna država pa bi v kratkem času doživela popoln izpad elektrike

Natančno takšen črn scenarij so si zamislili slovenski radioamaterji, ki so poklicani, da v opisanih apokaliptičnih razmerah ponovno vzpostavijo komunikacijo. Da bi preverili svoje sposobnosti delovanja v kriznih razmerah, so tako v Zvezi radioamaterjev Slovenije napovedali letno državno vajo, na kateri bodo ravnali, kakor da bi do navedenega scenarija v resnici prišlo.

Profimedia

Kaj se bo dogajalo?

Vaja E-Armagedon 2022, ki jo bodo slovenski radioamaterji v okviru Amaterskega radijskega omrežja za nevarnost (ARON) izvedli v nedeljo ob 21. uri, se bo začela 36 ur po prekinitvi oskrbe z električno energijo. Vsi sodelujoči radioamaterji bodo uporabljali izključno radijske naprave priklopljene na virih energije, ki niso sestavni del javnega elektroenergetskega omrežja. Enako velja tudi za vire razsvetljave in ostale električne naprave.

Radioamaterji po celotnem območju Republike Slovenije se bodo povezali med seboj in z ARON ekipami ter preverili potek vzpostavitve komunikacijskih poti. Preverili bodo, ali je v njihovi regiji aktivna ARON ekipa, ekipam bodo predali podatek o razpoložljivosti za prenos informacij, avtonomiji in vrsti rezervnega napajanja, ter opremi, ki jo imajo na razpolago.

Profimedia

Kakšni so cilji vaje?

Poleg preverjanja delovanja radioamaterskih zvez v izrednih razmerah, je njihov cilj preveriti, s kakšnimi težavami bi se ekipe poleg zagotavljanja radijskih zvez spopadale, pri čemer imajo v mislih predvsem izpad ogrevanja, razsvetljave ter izpade repetitorskih lokacij.

Preveriti želijo tudi razumevanje nivojev komunikacije, ki so vzpostavljeni po hierarhični piramidi, zanima pa jih še uporabnost različnih digitalnih komunikacij, delovanje repetitorskega omrežja lokalno ali tam kjer so povezani mimo interneta, ter uporabnost nekaterih drugih komunikacijskih naprav. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord