4. 1. 2023, 17:00 | Vir: STA

Kako bo glede obveznega testiranja kitajskih potnikov ravnala Slovenija?

Žiga Živulovič jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Nekatere države so tega že uvedle, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je EU posredoval slovenski odgovor.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je dejal, da bo Slovenija pri morebitnem testiranju potnikov s Kitajske sledila odzivu večine evropskih držav, in poudaril pomen solidarnosti znotraj EU. Slovenija pa po njegovih besedah samostojno ne bo sprejemala nobenih ukrepov.

Potrdil je, da obveznega testiranja kitajskih državljanov v Sloveniji ne bo, razen v primeru, "če bodo priporočila jasna za vse evropske države in bodo sistemska za vso Evropsko unijo, potem bomo to tudi počeli.

NIJZ je že poslal priporočila

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Mario Fafangel "so priporočila že poslali, tukaj bomo solidarni z Evropo in tako kot se bo odzvala večina evropskih držav, tako se bomo tudi mi," je dejal minister.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"V epidemijo smo šli skupaj z Evropo in skupaj moramo tudi vztrajati naprej, ker se je jasno pokazalo, da samo s solidarnostjo pridemo skozi najtežje krize." 

Iz NIJZ so sporočili še, da je epidemiološka stroka že pred novim letom v odgovor na poziv Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) posredovala stališče o morebitnem omejevanju vstopa oseb, ki prihajajo iz Kitajske. Zapisali so, da Slovenija v tej fazi ne namerava uvajati omejitev potovanj in vstopa v državo.

Profimedia

"Slovenija pozorno spremlja situacijo"

Dodali so, da Slovenija "nadaljuje z dobrim sistemom epidemiološkega spremljanja, testiranjem primerov, sledenju različic, spremljanju odpadnih voda in zaščito prebivalstva s cepljenjem proti covidu-19."

Večina držav članic EU sicer podpira testiranje potnikov s Kitajske pred vkrcanjem na letalo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol