J. Z. , R. K. | 10. 9. 2022, 21:00

Policija pojasnjuje, kako bodo ukrepali glede nadlegovanja fanta, ki si z osumljencem za okruten napad deli ime in priimek

STA/fotomontaža

Mladenič, ki se je znašel pod plazom nadlegovanja zaradi napačnega sklepanja nekaterih, se je odločil ukrepati. Preverili smo, kako bodo zaradi tega postopali organi pregona. 

Pred dnevi je na družbenih omrežjih zaokrožila objava 18-letnika, ki so ga nekateri po krivem obtožili, da je v Mariboru okrutno napadel 20-letnico.To se je zgodilo, ker ima enako ime in priimek kot osumljeni, kar je privedlo do nadlegovanja nedolžne osebe. 

Na Policjski upravi Maribor, kjer osebnih informacij ne smejo razkrivati, so za Metropolitan pojasnili, da so s strani občana prejeli prijavo, ki se nanaša na kaznivo dejanje žaljive obdolžitve. O tem so ustno obvestili tudi okrožno državno tožilstvo na Ptuju.

Kazenski zakonik sicer določa, da se pregon takšnih kanivih dejanj lahko začne na zasebno tožbo. 

"Glede na to, da se tovrstno kaznivo dejanje preganja na zasebno tožbo, policisti v tem primeru nimamo pristojnosti za izvajanje policijskih, pooblastil," so nam pojasnili.

Facebook

Dodali so, da je spletno nadlegovanje je sicer zelo širok pojem. "Če je to povezano s kaznivim dejanjem, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti, ali pa ima znake takega kaznivega dejanja, policija prične s predkazenskim postopkom," navajajo. To je recimo v primeru kaznivega dejanja pridobivanje oseb, mlajših od petnajst let, za spolne namene, so dodali. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol