20. 4. 2022, 21:20 | Vir: STA

Kako bodo v tej slovenski bolnišnici skrajšali čakalne dobe?

Bobo

Na seji sveta šempetrske bolnišnice so se posvetili skrajševanju čakalnih dob. Kaj so se dogovorili?

Manj covidnih bolnikov, krajše vrste

V medletni primerjavi so bile čakalne dobe v prvih treh mesecih daljše, je v izjavi po seji povedal direktor bolnišnice Dimitrij Klančič, višek so dosegle marca. Aprila pa je bila zaradi dodatnih terminov vrsta čakajočih že krajša, a se skrajšuje počasi.

"S tem ko se je število pacientov s covidom-19, ki so potrebovali hospitalizacijo manjšalo, smo tedensko usklajevali delo in odpirali nazaj tudi ambulante, funkcionalne dejavnosti in operativni program. Tako da lahko rečem, da se bo ta trend nadaljeval in da bomo vse bolj skrajševali čakalne vrste," je v izjavi povedal Klančič.

Na nekaterih oddelkih potekajo posebni programi, to velja predvsem na področju nevrološke diagnostike, ultrazvoka, radiologije, magnetne resonance in kardiološke diagnostike. "Tu so številke najbolj povedne, saj se število čakajočih kardioloških pacientov zmanjšuje. Prav na tem področju so aktivnosti velike, to pa bomo do poletja še stopnjevali," je še pojasnil direktor.

Bobo

V šempeterski le še 7 obolelih za covidom

Predsedujoči, namestnik predsednice sveta zavoda Gabrijel Fišer, je povedal, da so potrdili spremembe pravilnika o organizaciji zavoda, se dogovorili o oddaji bivšega kioska v bolnišnici v ponovni najem ter o obnovi kapelice v bolnišničnem kompleksu v Stari Gori.

Strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler je povedala, da se število hospitaliziranih s covid-19 zmanjšuje, trenutno jih je le še sedem, od tega imata le dva osnovno covidno bolezen, pri ostalih petih je okužba z novim koronavirusom zgolj spremljajoča.

Bobo

Bolnike s covidom bo sprejemalo le še nekaj bolnišnic

Savnik Winklerjeva je napovedala, da z naslednjim ponedeljkom šempetrska bolnišnica zapira vrata za novo obolele zaradi covida-19. Tako bodo ostale še štiri bolnišnice v Sloveniji, ki bodo sprejemale covidne bolnike. V bolnišnici v Šempetru bodo ohranili le rdečo cono ob potrebi po izolaciji in ločevanju vseh tistih, ki bodo rabili bolnišnično zdravljenje, pri njih pa bodo potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Celotno dejavnost zdravljenja covidnih bolnikov so sicer preselili iz stare bolnišnice le na oddelek v urgentnem centru. V izpraznjenih prostorih bodo medtem začeli z deli za dokončanje izolacijskega oddelka, ki naj bi tako prenovljen pričakal jesenske in zimske mesece, ko pričakujejo ponoven porast kovidnih bolnikov.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec