5. 7. 2022, 15:56 | Vir: STA

Kako bodo v Slovenski Istri rešili težave z večmesečno sušo?

Profimedia/fotomontaža

Slovenska Istra se sooča z večmesečno hudo sušo, župani pa usklajujejo ukrepe, s katerimi bi jo lahko vsaj malo omilili. Ukrepi še niso objavljeni, je pa znanih nekaj podrobnosti. 

Zaradi upada izdatnosti virov pitne vode po večmesečni suši se je v Kopru sestala koordinacija županov Slovenske Istre. Podrobnosti sklepov še niso uskladili oziroma uradno objavili. Po informacijah STA bodo uporabo vode najprej močno omejila komunalna podjetja, zatem bodo k skrajno varčnemu ravnanju pozvali občane.

Zaprli bodo fontane in prhe na kopališčih 

Ob slovenski obali bodo v prihodnjih dneh po pričakovanjih prenehali zalivati zelenice, zaprli bodo fontane in prhe na kopališčih, je STA neuradno izvedela po sestanku županov Kopra, Izole, Pirana in Ankarana, predstavnikov komunalnih podjetij, Rižanskega vodovoda in civilne zaščite. To so ukrepi, ki jih lahko izpeljejo občinske oblasti.

Da vode ne bi zmanjkalo, pa bodo morali varčevati tudi občani in turisti.

Tako bo najmanj do naslednjega obilnejšega deževja predvidoma prepovedano pranje avtomobilov (izjema so avtopralnice, ki uporabljajo reciklirano vodo), polnjenje bazenov, izpiranje dvorišč z vodo in podobne dejavnosti.

So ukrepi preblagi?

Nekateri udeleženci sestanka ocenjujejo, da so ukrepi zelo blagi glede na razmere. Zato bodo pozvali vse prebivalce in kmete, da ravnajo skrajno varčno tudi v primerih, ko ni izrecnih prepovedi.

Že v ponedeljek so uvedbo izrednih razmer in ustreznih ukrepov podprli na sestanku vodstva Rižanskega vodovoda in odgovornih za civilno zaščito v istrskih občinah. Do konca suše se bodo sestajali tedensko. Od Agencije za okolje pričakujejo, da jim bo dvakrat na teden posredovala napoved padavin.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ