25. 4. 2022, 19:00 | Vir: STA

Kako bodo v Velenju ukrajinskim beguncem olajšali življenje?

Profimedia

Več velenjskih institucij je na delovnem srečanju iskalo rešitve, s katerimi bi pomagali vsem beguncem, ki se zatečejo k njim. Kaj so se dogovorili?

Beguncem so želeli omogočiti, da bi kar najhitreje prišli do dokumentov in pomoči, ki jo potrebujejo, zato so sprejeli sklep, da se na velenjski občini v času uradnih ur vzpostavi info točka za dajanje informacij v zvezi z ukrajinskimi begunci.

Kakšno pomoč bodo nudili? 

Kot so danes sporočili z velenjske občine, bo info točka dosegljiva na telefonski številki 03 8961 681, v njej bodo občani dobili vse osnovne informacije o postopkih, ki jih morajo izvesti za pridobitev dokumentov in posledično pomoči, ki pripadajo beguncem iz Ukrajine.

Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje pa se je ponudil, da bo v okviru programa Središče medkulturnega dialoga Velenje takoj po prvomajskih praznikih prevzel koordinacijo programov, ki jih ponujajo velenjske nevladne in druge organizacije.

Te so že ali pa še bodo namenjene integriranju ukrajinskih beguncev v civilno družbo na območju občine.

Profimedia

V velenjski občini si želijo biti pri nudenju pomoči beguncem čim bolj učinkoviti in hitri tako na področju pridobivanja statusa začasne zaščite, kot na področju integracije v civilno družbo. Verjamejo, da bodo z dobrim sodelovanjem vseh institucij, ki pokrivajo ta področja, pri tem tudi uspešni.

Urad za oskrbo in integracijo migrantov je občinam posredoval tudi priročni letak, ki vsebuje najpomembnejše podatke o postopkih za pridobivanje statusa začasne zaščite in s tem povezanimi pravicami v Sloveniji. Letak je napisan v slovenskem in ukrajinskem jeziku in bo dostopen v avli velenjske občine ter občinski info točki.

Tamino Petelinšek/STA

V Velenju beguncem nudijo tudi možnost nočitev

Z uradom je velenjska občina ves čas v stiku in usklajujejo kratkotrajne namestitve migrantov v Velenju. Urad je v prostorih bivše Ere uredil dve nadstropji, ki sta namenjeni beguncem v tranziciji, da lahko tu prespijo, saj prostori za dolgotrajnejše bivanje niso primerni. Za ta namen so te prostore do sedaj uporabili že dvakrat.

Trenutno je v Velenju 24 beguncev nastanjenih v prostorih podjetja Esotech. Koliko jih je pri občanih Velenja, pa občina nima podatkov, saj niso dostopni.

V Mladinskem centru Velenje so doslej imeli 61 nočitev 11 oseb, ki so beguncem bile omogočene brezplačno, velenjska občina pa je skupaj s civilno zaščito in velenjskimi prostovoljci organizirala že dve humanitarni akciji zbiranja različnih materialov za pomoč Ukrajini.

Tamino Petelinšek/STA

V osnovnih šolah je že šest ukrajinskih otrok, nekaj jih je tudi v srednjih šolah. Občani, ki so sprejeli begunce iz Ukrajine, so se že začeli obračat tudi na Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje za različne oblike pomoči.

Največjo težavo imajo begunci po oceni občine pri pridobivanju dokumentacije. Postopki so zahtevni, predvsem pa vse traja predolgo, še menijo na velenjski občini.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord