10. 5. 2022, 16:25 | Vir: STA

Po besnenju neurja je škoda precejšnja, kaj pravijo številke?

Profimedia

Ker okoliški prebivalci še vedno sporočajo podatke, zna biti končna številka še celo višja od trenutne ocene.

Neurje, ki se je v soboto ponoči razbesnelo na širšem območju občine Lovrenca na Pohorju, je povzročilo za več kot dva milijona evrov škode. A ker ljudje še vedno sporočajo podatke o škodi, ki so jo utrpeli, na občini pričakujejo, da bo številka o škodi še malo višja.

Kot je znano, se neurje sprožilo več zemeljskih plazov, dva od njih ogrožata stanovanjski hiši.

Strokovne službe so na terenu

Na območju lovrenške občine, kjer še vedno niso odpravili vseh posledic lanskih neurij, so meteorne vode, plazovi in nanosi povzročili veliko škodo v noči s sobote na nedeljo.

Takoj so stekle nujne sanacije in ocenjevanje škode, potekajo tudi že ogledi strokovnih služb, med drugim geologov oz. geomehanikov, ki bodo med drugim podali strokovna poročila, ki bodo podlaga za nadaljnje aktivnosti v primeru sproženih plazov.

Profimedia

Poškodovanih več zemljišč

Neurje je poškodovalo več zemljišč, kjer so se sprožali plazovi in usadi. En plaz je odnesel in popolnoma uničil pomožne objekte, ki so se tam nahajali. Uničen je tudi zasebni vodovod, ki je služil za lastno oskrbo s pitno vodo.

Predvsem pa je veliko škode utrpela cestna infrastruktura; največ je škode na asfaltnih in makadamskih cestiščih, bankinah, propustih in na ostali pripadajoči infrastrukturi, so navedli na občini.

Ceste niso zaprte

Trenutno v občini popolnoma zaprtih cest ni, saj so na vseh vzpostavili prevoznost. So pa zaradi nevarnosti posedanja cestišč na poškodovanih cestah izdali sklep o prepovedi prometa za vozila z večjo osno obremenitvijo od štirih ton.

Tokratno neurje sicer ni povzročilo škode na enakih območjih kot lani. Lani je neurje pustošilo predvsem v zaselku Kumen, letos pa v zaselkih Rdeči breg in Recenjak, v samem Lovrencu in delno tudi na Kumnu.

Prepoved velja na celotnih cestah Lovrenc na Pohorju-Lehen-Uran, Slepnica-Lovrenc in Slepnica-Hojnik kapela ter na delu ceste na Kumen in na delu ceste Slepnica-Cig.-Štancer (mimo Štancerja do Homarja), je zapisano na spletni strani občine, kjer dodajajo, da prepoved velja tudi za vse javne poti, ki se navezujejo na omenjene ceste.

Bobo

Uničena tudi javna pot

Med drugim je bila v tokratnem neurju popolnoma uničena tudi javna pot, ki vodi do manjšega zaselka hiš. Pot so začasno sanirali, tako da lahko prebivalci dostopajo do svojih domov. Sicer pa se je velika škoda pojavila tudi v hišah, kjer je zalilo kleti.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec