R. K. | 7. 9. 2022, 11:10

Kako je junaški policist Slovencu na Hrvaškem rešil življenje

Profimedia/PU Murska Sobota/fotomontaža

Vsako turistično sezono pri naših sosedih službujejo tudi nekateri slovenski policisti, ki so nekakšen most med turisti in hrvaško policijo. Predstavljamo izkušnjo enega od njih.

Hrvaška policija vsako poletno turistično sezono na nekatere priljubljene lokacije povabi tudi predstavnike policije iz drugih držav. Ti predstavljajo nekakšne posrednike med hrvaško policijo in turisti. Letos je med stotimi tujimi policisti pri naših sosedih služboval tudi Prekmurec Drago Buček, ki si bo delo zapomnil tudi po svojem junaškem dejanju, v katerem je rešil življenje slovenskemu državljanu.

Klub prostemu dnevu šel v akcijo

Bučka so razporedili na policijsko postajo v Novalji, kjer je veliko turistov - predvsem mladih. V bližini se namreč nahaja tudi plaža Zrće, ki je znana po divjih žurih. Posledično je na tem območju tudi veliko različnih prekrškov in kaznivih dejanj. Še posebej pa je Bučku ostal v spominu primer, ko je posredoval pri iskanju slovenskega državljana, ki je na družbenem omrežju objavil, da si bo vzel življenje. Ob tem je objavil tudi zelo nazorno fotografijo, poroča Večer.

Buček se je takoj po klicu nadrejenih iz Slovenije odpravil v akcijo, čeprav tistega dne ni bil v službi. Stopil je v stik s hrvaškim kolegom Tomislavom Ninkovićem, ki je zaposlen na policijski postaji v Zadru, na podlagi podatkov, ki jim jih je posredoval, pa so hrvaški policisti nato Slovenca na območju Zadra izsledili, še preden je prišlo do najhujšega in ga odpeljali na zdravljenje. Kot je dejal za Večer, je akcija trajala štiri ure in pol. 

Slovencu pomagal do odtujenega električnega kolesa

Eden izmed letošnjih primerov, ki jih je Buček obravnaval na Hrvaškem, je tudi kraja električnega kolesa, ki jo je prijavil slovenski državljan. Imel je le eno fotografijo izginulega predmeta, a si ga je slovenski policist dobro zapomnil. Naslednjega dne je kolo opazil na policijski postaji, kamor so ga pripeljali kot najdenega. Bilo je celo zaklenjeno z originalno ključavnico. Lastnik, ki se je še istega dne odpravljal nazaj v Slovenijo, je kolo nato prevzel na policijski postaji.

PU Maribor

Ker je vozilo dobil nazaj, je bil Bučku tako hvaležen, da ga je nedavno poiskal na sejmu v Gornji Radgoni, kjer je za en dan opravljal delo, in se mu tudi osebno zahvalil.

Izsledil goljufivega taksista

Skupaj z italijanskim policistom, ki je med turistično sezono ravno tako služboval na Hrvaškem, sta pomagala tudi italijanskim mladenkam, ki jih je za večji znesek pri plačilu z bančno kartico ogoljufal taksist. Italijanke podatkov o goljufivem taksistu niso imele, so pa naključno tudi v taksiju naredile fotografijo, iz katere sta policista lahko razbrala telefonsko številko taksi službe, s pomočjo katere so voznika kmalu izsledili, so še zapisali pri Večeru.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord