Marijana Podhraški | 24. 8. 2022, 20:00

Pogovarjali smo se z izkušeno učiteljico, ki svetuje, kako lahko starši pripravite prvošolčka na vstop v šolo

Profimedia

S katerimi besedami otroka pripraviti na prvi šolski dan in na vse spremembe, ki bodo sledile v življenju? Kako lahko starši pripomorejo k čim lažjemu prehodu iz vrtca v novo resničnost?

"Vstop v šolo in prvi razred je prav gotovo velika in pomembna prelomnica v otrokovem življenju. Vsaka nova in neznana stvar je obremenjujoča že za nas odrasle, a prav tako tudi za otroke," pravi dolgoletna učiteljica prvega razreda na osnovni šoli Valentin Vodnik v Ljubljani Ines Šmarčan. Pravi, da so pred pet oziroma šestletnika kar naenkrat postavljene nove zadolžitve, naloge, pravila, ki pa jih vedno ne zmore sam.

Bolj, ko bo otrok zainteresiran za šolo, lažje bo ...

Šmarčanova pravi, da je pomembno, da starši otroka pripravijo na slovo od vrtca. Na njihovi šoli denimo staršem že na prvem informativnem sestanku v januarju svetujejo, kako ravnati, da bo prehod iz vrtca v šolo "čim bolj mehak in čim manj stresen".

"Verjamem, da so se starši v tem obdobju s svojimi otroki že precej pogovarjali o šoli in o tem, da prihajajo v nov - šolski svet, ki pa vsaj na začetku niti ni tako drugačen od vrtčevskega.

Otroci sicer v vrtec niso nosili raznih pripomočkov, sedaj pa bodo kar naenkrat morali skrbeti za celo šolsko torbo in še za osebne stvari. Učiteljica zato svetuje, da naj starši nekaj svojega časa posvetijo pogovoru o tej novosti. 

Profimedia

"Skupaj naj pripravijo šolsko torbo, da bo otrok vedel, kje ima copatke, kam je dal zvezke, v katerem predalčku je beležka itd.," razloži Šmarčanova in poudari, da se s tem postopkom začne oblikovati otrokov prvi odnos do šole.

"Vse stvari, ki jih bodo starši počeli v zvezi s šolo -  od izbire in kupovanja šolskih potrebščin, zavijanja zvezkov, priprave in urejanje šolske torbe, puščice in oblačil za šolo - naj otrok počne skupaj z njimi."

Pogovor z otrokom je ključen, kaj še?

O tem, kakšna naj bo komunikacija staršev z otrokom pred prvim šolskim dnem oziroma pred vstopom v šolske klopi, Šmarčanova pravi, da naj starši otroku razložijo pomen šole ter zakaj sploh hodimo v šolo.

"Starši lahko otroku predstavijo svojo izkušnjo, kako so oni sami nekoč postali prvošolci in tudi, kaj vse jih bo v šoli čakalo."

Če le ne živijo predaleč, si lahko skupaj šolo, v katero bo otrok hodil, tudi ogledajo. Ob tem učiteljica dodaja, da se na tematiko prvega šolskega dne nanaša tudi veliko otroških slikanic, ki jih lahko starši z otroki skupaj pregledajo.

Profimedia

Ob prehodu iz vrtca v razred marsikaterega otroka tudi skrbi, kakšna bo njegova nova učiteljica, ali ga bo imela rada, ali bo do njega prijazna. Kako otroka pripraviti na novo, pomembno osebo v njegovem življenju? Šmarčanova svetuje, naj starši otroku povedo, "da prav vsaka učiteljica z veseljem pričakuje svoje prvošolce in da komaj čaka, da jih spozna." 

Spodbujanje k samostojnosti

Kot še pravi učiteljica prve triade, ki je več kot dvajset let spremljala prvošolčke ob njihovem pvem prestopu čez šolski prag, so to njihovi prvi ključni koraki na poti k samostojnosti.

"Otroku stojte ob strani, spodbujajte ga in mu dovolite, da sam oziroma sama naredi vse tisto, kar zmore."  

Pomembno pa je tudi, pravi Šmarčanova, ki se pri svojem delu srečuje tudi s številnimi vprašanji negotovih staršev, da se ti ob svojih skrbeh ali strahovih čim prej obrnejo na učiteljico. "Prav vsaka učiteljica jim bo z veseljem pomagala z nasveti in tudi pogovorom, če si ga bodo zaželeli."

Vsak otrok je svet zase

"Naš skupni cilj je zadovoljen in uspešen otrok," pravi dolgoletna učiteljica in dodaja, da je pri doseganju tega cilja dobra komunikacija med šolo in starši res ključna.

Starši so večinoma srečni in ponosni, da gre njihov otrok v šolo. Po drugi strani pa jih skrbi, ali bo uspešen in zadovoljen.

Starši so večinoma srečni in ponosni, da gre njihov otrok v šolo. Po drugi strani pa jih skrbi, ali bo uspešen in zadovoljen.

Profimedia

"Učitelji veliko truda in energije vlagamo v kakovosten pouk in v to, da bi se vsak otrok – ne glede na njegove oziroma njene izjemnosti – v šoli čim bolje počutil," še pravi Šmarčanova. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ