A. B. | 24. 12. 2022, 07:00

Kako se slovenska tradicija praznovanja božiča razlikuje od drugih po svetu?

Prazniki so čas, ko se lahko prepustite ljubezni skozi želodec. Kaj se največkrat znajde na vaši mizi? 

Slika 2/6

Božično praznovanje je bilo vedno del tradicije in običajen sicer vernih prebivalcev, a se je uveljavil kot neke vrste praznik družine, topline in ljubezni, tudi tistih, ki ne verujejo.

Tradicionalno je nekoč božični večer potekal v znamenju druženja. Gospodinje so pripravile božično večerjo in ko so pozvonile z zvoncem, se je ob mizi zbrala celotna družina. Sprva so si izmenjali darila, kasneje pa si privoščili svečano večerjo.

Po tradiciji posebno mesto na mizi zasede božični kruh, ki ga poznamo pod različnimi imeni, kot je poprtnik, božićnik, stolnik, tudi badnjak. Sledeč običaju naj bi ta ostal na mizi za vse tri svete večere - za božič, novo leto in prihod svetih treh kraljev. A kruh je v zadnjih letih nadomestila potica, sprva orehova, kasneje tudi lešnikova, makova, medova, polnjena je lahko tudi z ocvirki ali drugimi dobrotami.

Kot glavna jed je na meniju velikokrat pečenka ali puran, ne manjkajo pa mlinci, pečeno kislo zelje in na različne načine pripravljen krompir.

A tradicije po drugih koncih sveta niso nujno takšne. Kliknite NAPREJ.