A. B. | 24. 12. 2022, 07:00

Kako se slovenska tradicija praznovanja božiča razlikuje od drugih po svetu?

Prazniki so čas, ko se lahko prepustite ljubezni skozi želodec. Kaj se največkrat znajde na vaši mizi? 

Slika 3/6

Božič na Švedskem

Božični čas se na Švedskem začne že na polovici decembra, in sicer 13. decembra, ko obeležujejo dan Svete Lucije. Takrat je najkrajši dan v letu, zato s tem dnem praznujejo svetlobo.

Večina mest in vasi organizira svoj sprevod, ki ga vodijo otroci. Oblečeni v bele halje, deklice v rokah nosijo sveče, dečki pa na glavo poveznejo klobuk in v rokah držijo palice z zvezdami. Deklica, ki jo izberejo za Sveto Lucijo, vodi povorko, prepoznana pa je po kroni iz pravih sveč, ki jo nosi na glavi.

Na praznični mizi se pogosto pojavlja šmorn ali smörgåsbord v izvornem zapisu, vanj dodajo božično šunko, svinjsko klobaso in druge lokalne sestavine.

Gävle Goat, znana tudi kot Yule Goat, je švedski božični simbol, ki izvira iz starodavnih poganskih praznikov. Leta 1966 pa je tradicija zaživela povsem na novo, ko se je nekdo domislil, da bi izdelal velikanskega slamnatega kozla, ki se zdaj imenuje kozel iz Gävle. Na uradni spletni strani je navedeno, da je kozel visok več kot 42 metrov, širok 23 metrov in tehta 3,6 tone. Vsako leto je ogromna koza postavljena na istem mestu. Oboževalci lahko celo spremljajo neposredni prenos od prve adventne nedelje do po novem letu, ko ga odstranijo.

Za tradicije drugih držav kliknite NAPREJ.