P.M. | 29. 9. 2022, 18:55

Kako slovenski spolni škandal komentirajo pri južnih sosedih?

Bobo

Poleg slovenske javnosti so dogodki pritegnili tudi pozornost medijev na Hrvaškem. K pogovoru so povabili dolgoletno prijateljico slikarja Romana Uranjeka.

Novinarka Jutarnjega lista se je pogovarjala z Zdenko Badovinac, nekdanjo direktorice Moderne galerije v Ljubljani, ki trenutno vodi zagrebški Muzej sodobne umetnosti. Glede na to, da gre za umetniške kroge, je  Romana Uranjeka, ki je nedavno storil samomor, zelo dobro poznala.

O zgodbah dveh znanih slovenskih novinark

Jutarnji list povzema tudi travmatične izkušnje slovenske novinarke Ane Jud, ki je za Reporter spregovorila o podrobnostih intimne zveze s pokojnim slikarjem, piše Siol.net. V članku omenja tudi njeno izjavo, da ji je kot tedanji partner Uranjek v vinjenem stanju skušal z nožem urezati križ med prsi.

Prav tako nekdanja partnerica Maja Megla je prepričana, da je Uranjek partnerja za izživljanje svojih seksualnih fantazij našel v direktorju Fotopuba Dušanu Smodeju.

"V javnosti se ustvarja napačen vtis ..."

Zdenka Badovinac je za Jutarnji list močno obsodila "senzacionalistično in dehumanizirano medijsko poročanje o seksualnem nasilju na področju kulture in sodobne umetnosti, ki meče slabo luč na vse kulturnike." Obsoja vsakršno morebitno nasilje Uranjeka in ima ničelno toleranco do spolnega in vsakršnega nasilja. Hrvaški novinarki je ob tem povedala, da ne pozna dogajanja v Fotopubu, saj ji njen dolgoletni prijatelj Uranjek o njem ni pravil.

"Roman je bil do mene vedno spoštljiv in prijateljsko razpoložen. A morda ni bil do vseh takšen. Ko govorimo o spolnem nasilju, je treba obsoditi vsakega, do tega imam ničelno toleranco," je za Jutarnji list poudarila nova direktorica zagrebškega muzeja, navaja Siol.net.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ