24. 1. 2024, 14:22 | Vir: STA

Kakovost zraka v nekaterih slovenskih krajih zelo slaba (kje je najhuje?)

Profimedia

V nekaterih krajih celinske Slovenije danes pričakujejo zelo visoke ravni delcev PM10, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). 

Kakovost zraka je zelo slaba na območjih Ljubljane, Zagorja, Murske Sobote in Črne na Koroškem. Slabo kakovost zraka pa indeksi kažejo v Kopru, Kranju, Trbovljah, Hrastniku, Celju in na Ptuju.

Zaradi toplega zraka v višinah bo namreč kljub vetru ponekod še vedno prisoten temperaturni obrat, ki bo onemogočal redčenje onesnaževal, navaja Arso. Zato predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Profimedia

Ta opozarja, da ima onesnaženost zraka z delci lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Svetujejo, da naj bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod. Omejimo fizične aktivnosti, zlasti na prostem, še svetuje NIJZ.

Prav tako priporočajo, da bivalne prostore učinkovito prezračujemo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Če imamo vgrajene prezračevalne sisteme, pa v njih uporabljajmo za delce visoko učinkovite HEPA filtre. V zaprtih prostorih ne kadimo in ne prižigamo sveč, še piše v priporočilih NIJZ.

Prebivalci naj bodo pozorni tudi na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. "To so opozorila, da je treba fizične napore zmanjšati," so poudarili. Kronični pljučni in srčno-žilni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. "Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč," so zapisali.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord