27. 4. 2022, 18:15

Imamo rezultate ISKRENIH parlamentarnih volitev, brez taktiziranja

Bobo

Nas so rezultati raziskave presenetili. Kaj pa vas?

Skoraj polovica udeležencev volitev je volila taktično, je v raziskavi Politikon ugotovila agencija Valicon. Kot kaže, je prevladalo taktično glasovanje za SDS in Gibanje Svoboda. Skoraj polovica volivcev je volila za stranko, ki ni njihova iskrena, prva izbira, pišejo pri N1.

"Največ je v zadnjih dnevih pridobilo Gibanje Svoboda, sledi SDS. Izgubljale so praktično vse ostale stanke. LMŠ je odhod taktičnih volivcev odpeljal pod prag, SAB tudi brez tega pojava ni imela možnosti za prestop praga. Če bi se volivci držali svoje iskrene izbire, bi bila sestava državnega zbora precej drugačna, poleg LMŠ so bili v igri za prestop praga parlamenta še Povežimo Slovenijo, Resni.ca in Pirati," so pri Valiconu zapisali v izsledkih raziskave.

Kakšen bi bil rezultat, če bi vsi volili iskreno?

Pri Valiconu so volivce vprašali, ali je bila stranka, za katero so glasovali, njihova prva izbira, ali pa so nemara glasovali za neko drugo stranko, iz takšnih ali drugačnih vzgibov, ter katera je tista stranka, ki bi bila njihova iskrena prva izbira. Na tej osnovi so preračunali rezultat volitev v primeru, če bi vsi volivci volili svojo iskreno prvo izbiro. Rezultat so nato preračunali v število mandatov (proporcionalno glede na delež glasov, izračun ne upošteva porazdelitve glasov po okrajih).

 

Vir: Raziskava POLITIKON, Valicon 2022.

Katera stranka bi zmagala?

Zmago bi si še vedno zagotovila stranka Gibanje Svoboda, vendar z dobrimi 12 odstotnimi točkami manj. Enako bi se na drugem mestu obdržala Slovenska demokratska stranka, a v primerjavi s Svobodo bi izgubila le slabih sedem odstotnih točk.

Večjih sprememb pri strankah Nova Slovenijia, Socialni demokrati in Levica ne bi bilo, bi pa mandate dobila tudi Lista Marjana Šarca. Stranki Povežimo Slovenijo in Resni.ca bi tudi v tem primeru ostali pod parlamentarnim pragom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.