M. P. | 10. 1. 2023, 15:11

Pred protestnim shodom pacientk in pacientov se je oglasila tudi nova predsednica

Bobo/fotomontaža

Shod bo popoldne potekal v sedmih slovenskih mestih, podporo zahtevam iniciative Glas ljudstva so že izrazili v treh koalicijskih strankah. Kakšno je sporočilo Nataše Pirc Musar?

Osrednji shod se bo začel ob 17. uri pred državnim zborom, predstavniki koalicije strank Gibanje Svoboda, SD in Levica pa so se civilni iniciativi Glas ljudstva v preteklih dneh zahvalili za prizadevanja za ohranitev javnega zdravstva.

Sporočilo nove predsednice

Iz Urada predsednice republike so poslali sporočilo, v katerem je predsednica Nataša Pirc Musar izrazila svoje poglede na shod in nastalo situacijo v slovenskem zdravstvu. "Sem iskrena zagovornica vsem enako dostopnega in kakovostnega javnega zdravstva," je uvodoma poudarila.

Borut Živulović/Bobo



Ob tem je dejala, da je področje zdravstva eno od temeljnih strateških področij, ki mu bo kot predsednica republike v tem letu posvetila posebno pozornost, in sicer "v želji, da pomagam poiskati strateške usmeritve in na njih poenotiti politike, da bo nujni proces zdravstvene reforme nemoteno tekel tudi ob morebitni zamenjavi vlad". 

Napoveduje predsedničin forum o zdravstvu

Pirc Musarjeva je izrazila pričakovanje, da se bo kršenje človekovih pravic državljanov in državljank, ki nimajo urejenega dostopa do zdravstvenih storitev oziroma osebnega zdravnika, čim prej uredilo.

Žiga Živulović jr./BOBO

"Obenem pričakujem, da bodo vsi odgovorni ob skrbi za sistemske rešitve preučili tudi predloge za takojšnje ukrepe in naredili največ za množico ljudi, ki od izvoljenih predstavnikov pričakujejo, da delajo v dobro državljanov."

Kot je izpostavila, v Sloveniji potrebujemo celovito zdravstveno reformo. "Kot prispevek v javni razpravi o prihodnosti zdravstva pred poletjem letos napovedujem predsedničin forum o tej temi," je napovedala Pirc Musarjeva.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord