20. 5. 2022, 13:17 | Vir: STA

Kaj se dogaja s slovenskim novinarjem, ki je bil zaprt v Iraku?

Facebook/Profimedia/fotomontaža

Mateju Kavčiču, ki je na bližnjem vzhodu pripravljal reportažo, so v bran stopile številne znane osebe, ki so podpisale peticijo za njegovo izpustitev. Ste že slišali, kateri znani politik je med njimi?

Iraške oblasti so izpustile slovenskega novinarja Radia Študent Mateja Kavčiča, je na Facebooku objavil Radio Študent. Skupaj z njim so izpustili tudi njegovo nemško novinarsko kolegico Marlene Förster, so še sporočili z radia.

Med pripravo reportaže so ga zaprli

Kavčič je kot samostojni novinar skupaj s Försterjevo v Iraku pripravljal reportažo o Jazidih, ki so bili žrtev genocida džihadistične skupine Islamska država (IS). A njunih novinarskih izkaznic iraške oblasti očitno niso priznale in so ju prijeli.

Peticijo za izpustitev podpisal tudi znani grški politik

Ob tem so se na družbenih omrežjih zvrstili številni pozivi k takojšnji izpustitvi Mateja in njegove novinarske kolegice, zaokrožila pa je tudi peticija, ki so jo podpisala številna vidna imena, med njimi na primer tudi znani grški ekonomist in politik Yanis Varoufakis.

Profimedia

Posredovanje slovenskega diplomata uspešno

Slovenskemu novinarju je na pomoč priskočil tudi slovenski diplomat z veleposlaništva v Ankari, ki je iraškim oblastem dostavil vse potrebne dokumente in potrdil veljavnost njegovih dokumentov - od potnega lista do novinarske akreditacije.

Po neuradnih informacijah naj bi se Kavčič že kmalu vrnil v Slovenijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord