5. 4. 2022, 16:33 | Vir: STA

Kakšna usoda čaka ruske diplomate v Sloveniji?

Bobo

Zunanje ministrstvo je na zagovor poklicalo ruskega veleposlanika in mu izrazilo najostrejši protest ob pobojih ukrajinskih civilistov. Kaj sledi?

Veleposlanika Tumurja Ejvazova so na Zunanjem ministrstvu obvestili, da Slovenija zmanjšuje število osebja na ruskem veleposlaništvu, in sicer na raven slovenske misije v Moskvi. Veleposlaniku Ejvazovu so na ministrstvu izrazili "zgroženost ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih, ki jih je po osvoboditvi izpod okupacije ruskih agresorskih sil razkrila primerjava objavljenih satelitskih in drugih posnetkov".

Slovenija bo s partnericami in zaveznicami v sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) storila vse, da bodo storilci odgovarjali za te grozljive zločine, so izpostavili.

Slovenija bo v skladu z 11. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih zmanjša število diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja veleposlaništva Ruske federacije. Omenjena določba daje državi sprejemnici možnost, da od tujega diplomatsko-konzularnega predstavništva zahteva prilagoditev števila osebja v mejah tistega, kar je zanjo razumno in običajno glede na okoliščine in razmere v državi sprejemnici ter potrebe zadevnega diplomatskega predstavništva.

V tem smislu se je Slovenija odločila, da število članov diplomatske misije Rusije uskladi s številom članov diplomatske misije Slovenije v Moskvi.

Število osebja se je zmanjšalo za 33 oseb, z 41 na vsega osem. Na ministrstvu so izpostavili, da gre za ukrep, ki je usklajen znotraj EU, in da so se za zmanjšanje ruskega diplomatskega osebja v zadnjem času že odločile številne druge članice unije, med njimi Nemčija, Francija in Italija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.