N. V. | 18. 10. 2022, 07:45

Kakšna zima nas čaka? Zdaj je znano

Profimedia

Meteorologi so pripravili dolgoročno napoved in razkrili, kaj nas čaka v mrzlih mesecih leta.

Ekipa meteorologov Accuweather je pripravila napoved, kaj bo zima prinesla Evropi. Takšno napoved smo vsi že nestrpno pričakovali, saj naraščajoče cene elektrike in plina po celini vzbujajo skrb ob pričakovanju zime. 

Nas čaka mrzla zima?

Na vremenske razmere v Evropi bo, kot že dve leti poprej, tudi letos najbolj vplivala La Niña – pojav, pri katerem se nizke temperature oceanov širijo čez ekvatorialni Pacifik, kar med oceanom in ozračjem ustvarja sistem, ki vpliva na vremenske razmere okoli sveta – zlasti na zimske temperature in sneg.

Po napovedih glavnega meteorologa Jasona Nichollasa naj bi La Niña dosegla svoj vrhunec novembra, njen vpliv pa naj bi oslabel januarja prihodnje leto.  

Tako lahko Zahodno Evropo občasno doletijo vdori hladnejšega zraka, sicer pa bodo temperature blizu običajnim za ta čas.

Zima bo prinesla neurja

Čeprav se ta pojav pojavlja že tretjo zimo zapored in bi lahko pričakovali podobne vremenske razmere kot prejšnja leta, pa vremenoslovce letošnji pojav bega.

Južno Evropo, torej tudi Slovenijo, bi po napovedih lahko letos prizadela močna neurja.

Nevarnost za pogostejše poplave in vetrovne dogodke bo večja na Portugalskem, v Španiji, južni Franciji, Italiji in predvsem na zahodnem Balkanu, v jugovzhodni Evropi ter na severu in v središču Italije, zaradi česar so lahko ogrožena nižje ležeča obalna mesta (recimo Benetke), v Sloveniji pa bodo posebej ogrožena tudi mesta v bližini rek, ki poplavljajo.

Bo takšna zima izbrisala sušo?

Vendar ni pričakovati, da bo prihajajoči vzorec neviht popolnoma izbrisal sušo. Morda bodo potrebna leta nadpovprečnih deževnih obdobij, da se nadomesti trenutna nizka gladina vode.