R. K. | 15. 10. 2022, 06:00

Vremenoslovec nam je zaupal, koliko časa nas bo še razvajalo sonce

Bobo

Blaž Šter nam je povedal, kakšno vreme lahko pričakujemo v prihodnjih dneh. In predvsem, ali se bomo kaj kmalu lahko razveselili prvih snežink.

Vreme v prvi polovici oktobra je bilo letos nenavadno toplo, kar je marsikdo izkoristil in preživel več časa na prostem. Podobno se bo, kot kaže, nadaljevalo tudi v drugi polovici meseca. Vremenoslovec Blaž Šter nam je pojasnil, da v naslednjih desetih dneh ni pričakovati kakšne večje spremembe vremena.

Pričakujemo lahko celo otoplitev. "V višinah se bo zadrževal za ta čas zelo topel zrak. Na 1.500 metrov se bo temperatura v prosti atmosferi dvignila do 14 stopinj, kar je precej nad povprečjem." Ne bo pa ekstremno toplo povsod po nižinah, saj bo to preprečevala vsakodnevna inverzija. "Kljub temu pa bo toplo, vseeno bo šlo do 20 in krajevno celo do 25 stopinj." Zelo toplo bo predvsem tam, kjer bo konec tedna zapihal zahodni veter.

Snega in zimskega mraza za zdaj ni na vidiku

Podobno vremenoslovci pričakujejo tudi prihodnji teden, ko bo najprej pihal vzhodni, nato pa ponovno jugozahodni veter. "Kar se tiče megle in oblačnosti, bo kar tipično. Vsak dan lahko pričakujemo nizko oblačnost oziroma meglo. Čeprav bo čez dan precej toplo, bodo jutra vseeno razmeroma sveža."

Bobo

Takšno vreme vremenoslovci pričakujejo vsaj do konca naslednjega tedna. Za naprej je po Šterovih besedah težko karkoli napovedovati, a najverjetneje nas bo potem dosegla hladna fronta.

Kdaj lahko pričakujemo mraz in sneg, vremenoslovci še ne morejo napovedati. Trenutno kaže, da se bo ohladilo predvsem na severu Evrope, pri nas pa vsaj v oktobru večjih presenečenj ne pričakujejo.

Ali bo letošnja zima mrzla, je zelo nehvaležno napovedovati. "Približno tri četrtine zim v zadnjih desetih ali dvajsetih letih je bilo pretoplih, manj od povprečja je bilo tudi snega." Zaradi tega lahko pričakujemo, da se bo ta trend nadaljeval. Kljub temu pa je takšno napovedovanje zelo tvegano, poudari sogovornik.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol