18. 5. 2022, 18:00 | Vir: STA

Objavljamo SEZNAM psom PRIJAZNIH lokacij - od zdaj s svojim kosmatincem tudi ...

Profimedia
Objavljamo SEZNAM psom PRIJAZNIH lokacij - od zdaj s svojim kosmatincem tudi ... (foto: Profimedia)

Pravila seveda ne veljajo za pse vodnike in pse pomočnike, saj imajo ti dovoljenja za dostop že urejen z Zakonom o zaščiti živali.

Skupnost muzejev Slovenije na mednarodni muzejski dan v slovenskih muzejih uvaja nova znaka Psom prijazen muzej in Psom dostopen muzej, s katerima bodo poslej muzeji obiskovalce seznanjali z možnostjo obiska v družbi pasjih prijateljev.

Skupnost muzejev Slovenije upa, da bodo z novostjo obiskovalcem še bolj približali muzeje in galerije.

Znak Psom prijazen muzej tako označuje muzej, v katerega psi nimajo vstopa oziroma je vstop dovoljen samo v določene prostore, je pa zanje pripravljeno mesto, kjer lahko svoje lastnike varno počakajo in se odžejajo. Psom dostopen muzej pa pomeni, da gre za muzej, v katerem lahko psi lastnike spremljajo ob ogledu vseh razstavnih prostorov, zanje pa je pripravljen tudi prostor, kjer lahko lastnike počakajo in se odžejajo.

Veliko slovenskih muzejev in galerij sicer že sedaj omogoča lastnikom psov obiske muzejskih in galerijskih prostorov, vendar te informacije do sedaj niso bile nikjer zbrane, prav tako pa ni bilo urejeno skupno označevanje in niso bila pripravljena navodila za prijeten in varen obisk muzejev in galerij v spremstvu psov, so sporočili iz Slovenskega etnografskega muzeja.

Skupnost muzejev Slovenije je k sodelovanju kot partnerja povabila Kinološko zvezo Slovenije, ki bo izvajala tudi nadzor nad spoštovanjem pravil s strani muzejev. Nadzor bodo izvajali vodniki reševalnih psov kot "skriti kupci". Za lastnike psov so pripravili tudi muzejski bonton, ki ga morajo upoštevati obiskovalci s psi, saj želijo, da je obisk muzeja ali galerije prijetna in varna izkušnja za vse obiskovalce, tudi tiste, ki si njihove ustanove ogledajo sami.

 

metropolitan.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.