Uredništvo | 22. 12. 2023, 07:00

Kam v Sloveniji po bel božič? Nekaj idej ... (FOTO)

Instagram/Velika planina

Čeprav nas namesto zasneženih praznikov čaka vremenski obrat, lahko zimsko idilo pri nas vseeno najdemo.

Večina ljudi božič povezuje s snegom, vendar pa je bil večji del Slovenije na sveti večer zadnjič pobeljen leta 2007, torej pred šestnajstimi leti, pravijo podatki agencije za okolje (ARSO). Takrat smo v okolici Ljubljane izmerili do pet centimetrov snega. Po trenutnih vremenskih napovedih letošnji božič v nižinah žal ne bo bel. Vremenoslovci celo napovedujejo nadpovprečno visoke temperature.

Borut Živulović/Bobo

Predpraznična napoved

V soboto bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah bodo občasno možne rahle padavine. Pihal bo zmeren do močan severozahodnik. V nedeljo bo sledilo suho vreme.

Z nekaj truda, pa se vam lahko želja po belem božiču vendarle uresniči. V sredogorju je snega sicer bolj malo, debelejša snežna odeja je večinoma šele nad okoli 2000 metri nadmorske višine. Več snega je v Julijskih Alpah, kot drugod po naših gorah. 

Velika planina

V kolikor si decembrskih praznikov ne morete predstavljati brez razkošne snežne odeje, predlagamo, da skočite malo višje in se sprehodite skozi zasneženo zimsko pravljico na Veliki planini. Visokogorska planota v Kamniško-Savinjskih Alpah na višini okoli 1500 metrov nadmorske višine vam bo pričarala zimsko vzdušje, o katerem ste sanjali skozi vse leto. Preden se odpravite na vrh, na spletni strani Velike Planine preverite, ali je nihalka že v obratovanju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Velika planina, d.o.o. (@velika_planina)

Bohinj

Najnovejši posnetki zimskih obiskovalcev kažejo na to, da je naše Bohinjsko jezero oziroma njegova čarobna okolica prav tako marsikje odeta v belo barvo. Kar pomeni, da vam lahko tudi sprehod okrog Bohinjskega jezera postreže z zimsko pravljico, ki si jo tako želite ta božič.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bohinj (@lakebohinj)

Kranjska Gora

V Kranjski Gori je že nekaj časa smučarsko živahno, zimskega navdušenja pa ne manjka ne za sprehajalce in tudi ne za vse tiste, ki sneg raje gledajo skozi okno. Kakor koli, vaš letošnji božič je lahko bel, če obiščete naše priljubljeno zimsko središče.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kranjska Gora (@kranjskagora)

Še bolj boste uživali, če se boste podali na sprehod iz Kranjske Gore do Rateč in Planice, kjer vas bodo prav tako pričakali zasneženi travniki in polja ter okoliški vrhovi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord