Uredništvo | 19. 7. 2023, 07:00

Ljubljansko območje, kjer so tuji turisti našli prostor za kampiranje na črno (kaj pravi občina?)

Profimedia/Google fotografije/posnetek zaslona/fotomontaža

Parkirišče so zavzeli tuji avtodomi in bivalni kombiji, smetnjaki pa naj bi bili ves čas polni smeti ...

Gozdno parkirišče ob ljubljanski Večni poti, ki se nahaja v neposredni bližini Živalskega vrta Ljubljana in Biotehniške fakultete, je zaradi lege močno obremenjeno že z avtomobili študentov, prebivalcev in obiskovalcev mesta, ki se odpravljajo na obisk živalskega vrta ali sprehode v bližino. Zdaj pa so ga očitno odkrili tudi tuji turisti, ki iščejo prostor za brezplačno kampiranje.

Da je na parkirišču vse več avtodomov oziroma bivalnih vozil, je nedavno opazil Ljubljančan, ki se je v zvezi s tem prek portala Pobude meščanov obrnil na mestno občino.

"V soboto, 15. julija, je na parkirišču 7 tujih avtodomov oziroma kombijev, ki so predelani v bivališča. V enem je moški bral časopis, pred drugim sta si dve turistki urejali BicikeLJ. Očitno se je razširila vest, da lahko tuji turisti tu zastonj bivajo, brez plačila kampa, brez plačila takse itd. Res prosim, če lahko redarji lokacijo redno nadzorujejo, ker to ni avtokamp. Poleg tega so smetnjaki ves čas polni smeti. Nekaj bivanjskih kombijev je opaziti tudi po modri coni čez center," je zapisal.

Med fotografijami, ki jih na Googlove zemljevide objavljajo različni uporabniki, ki so obiskali posamezne lokacije, je res mogoče najti nedavno fotografijo omenjenega območja, kjer se jasno vidi prenatrpan smetnjak, poln pločevink in embalaž živil, ki ležijo tudi vsenaokrog po travniku. Vendar težko zaključimo, ali so onesnaženje povzročili tuji turisti, ki se na območju zadržujejo več dni, ali kratkotrajni obiskovalci parkirišča.

Google fotografije/posnetek zaslona

Kakšna je kazen za kampiranje na črno?

Če ste res prepričani, da gre na določenem območju za kampiranje na črno, mestna občina svetuje, da tovrstne kršitve zaradi ažurnosti sporočite dežurnemu redarju v Center za operativno komunikacijo Mestnega redarstva na telefonsko številko 01 306 16 20.

Če kršitev opazite izven delovnega časa oziroma takrat, ko so vse patrulje mestnega redarstva zasedene, pa lahko pokličete tudi policijo na interventno številko 113.

Kazen za takšno početje sicer ni pretirano visoka. Znaša namreč 83 evrov, ob takojšnjem plačilu pa 41,50 evra. Kot je N1 navedel lansko leto, ko so gorenjski policisti zabeležili kar 250 primerov kampiranja na črno, je ta globa dostikrat nižja od samega prenočevanja v kampu, zato se marsikdo celo zavestno odloči za kampiranje na črno.

Situacijo z omenjenim parkiriščem bi lahko še najučinkoviteje rešila postavitev parkirne hiše s 300 parkirnimi mesti na tem območju, ki jo je lansko leto omenjal ljubljanski župan Zoran Janković.

Parkirna hiša naj bi stala nasproti živalskega vrta, obenem pa bodo na občini prepovedali parkiranje po gozdu in na polju v okolici živalskega vrta in biotehniškega središča.

"Rešitev bo preprosta: območja, kjer parkiranje ni dovoljeno, bomo ogradili s količki in tako avtomobilom fizično preprečili dostop do gozda," je po poročanju portala Ljubljanainfo povedal Janković, ki je gradnjo parkirne hiše napovedal za letos, a glede na to, da se na omenjenem območju še ne dogaja nič takega, se bo projekt verjetno premaknil nekoliko v prihodnost.