5. 12. 2023, 19:41 | Vir: STA

Kandidat za ministra za javno upravo Franc Props: "Javnim uslužbencem je treba zagotoviti dobre pogoje dela in jim ponuditi konkurenčno plačilo"

Bobo

Kandidat za ministra za javno upravo Francu Propsu je dobil zeleno luč pristojnega parlamentarnega odbora.

Kandidat za ministra za javno upravo Franc Props je s svojo predstavitvijo prepričal odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Kot ustrezno jo je ocenilo devet članov odbora, kot neustrezno pa šest. Med prednostnimi nalogami je naštel urejanje plač v javnem sektorju, izboljšanje delovnih pogojev in ohranjanje kadrov.

V izjavi po zaslišanju je Props dejal, da državnih sekretarjev na ministrstvu za zdaj ne bo zamenjal. Če so imeli zaupanje njegovih predhodnikov, ne vidi razloga, da ne bi nadaljeval dela z njimi. Po določenem obdobju pa bodo videli, ali se ujamejo ali ne, in takrat bo sprejel končno odločitev. Delo resorja je ocenil kot dobro. "Prepričan sem, da bomo dobro nadaljevali delo, ki je bilo s strani moje predhodnice resno in dobro vodeno," je dodal.

V predstavitvi je Props med drugim poudaril, da je treba javnim uslužbencem zagotoviti dobre pogoje dela in jim ponuditi konkurenčno plačilo. "Glede na to, da v javni upravi trenutno slabih 15 odstotkov zaposlenih prejema minimalno plačo, nam mora biti vsem jasno, da moramo na tem področju nekaj spremeniti," je poudaril.

Bobo

Prenova plačnega sistema

Več članov odbora ga je nato spraševalo o pogajanjih s sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Props je izrazil prepričanje, da se obe strani - tako sindikalna kot vladna - zavedata svoje odgovornosti in bodo uspeli v tem delu priti do konsenza.

Podrobneje svojih stališč v tem delu ni pojasnjeval. Dejal je le, da pogajalski proces teče in znotraj teh pogajanj so določene stvari že usklajene. "Prav je, da pustimo, da se postopek zaključi, in bomo potem lažje govorili o stvareh, ki bodo izpogajane," je dodal. Sicer pa meni, da bi morali imeti možnost dobre zaposlene nagraditi, slabe pa spodbuditi k temu, da bodo boljše delali. V sistem je treba pripeljati motivacijske ukrepe, ki bodo hkrati zagotavljali, da bodo tisti, ki ponujajo servis javnega sektorja, bolj učinkoviti.

Kar zadeva ustanovitev pokrajin, ki sicer ni na njegovi prednostni listi, je Props pojasnil, da se je treba najprej dogovoriti, katere naloge bodo nanje prenesene z občin ali države, ter najti vir financiranja. Če bo za ustanovitev konsenz dovolj širok, pa bo ministrstvo za javno upravo pri tem nudilo vso potrebno podporo.

Bobo

Reforma lokalne samouprave

Enako po njegovih besedah velja za morebitno reformo lokalne samouprave. Če bo takšno družbeno soglasje oz. politična odločitev s potrebno večino, bo ministrstvo temu sledilo. Je pa Props poudaril, da so občine pomemben del urejanja družbe. Rešitve, tudi glede vprašanj financiranja obveznih nalog občin z vidika razlik med njimi, namerava iskati v dialogu z združenji občin. Kot je zagotovil, bo "s sodelavci, ne glede na to, kolikokrat bo treba", sedel s predstavniki občinskih združenj in poskušal doseči dogovor.

Upravnih enot ne namerava ukinjati, saj kot podaljšana roka države na lokalni ravni uporabnikom zagotavljajo storitve, ki jih mora država državljanom zagotavljati njim blizu. Je pa, tako Props, zaposlene v upravnih enotah treba razbremeniti nepotrebnih postopkov, kar bodo naslovili skozi predvidene spremembe zakona o upravnem postopku. Določene organizacijske spremembe pa bo prinesla tudi digitalizacija.

Vida Čadonič Špelič (NSi) je pozdravila napoved revizije zakona o upravnem postopku. Kot je dejala, pa je v Propsovi predstavitvi pogrešala njegov pogled na vodenje sistemov, ki je po njenih besedah v javni upravi poleg pomanjkanja kadrov eden glavnih problemov.

Medtem pa je Anja Bah Žibert (SDS), ki je Propsa spraševala v zvezi s kanalom C0, izrazila upanje, da bo v tej zadevi podal zahtevo za nadzor oz. pojasnila in se bo pogledalo, "kaj se dogaja na ljubljanski upravni enoti". Props je glede tega dejal, da je postopek, po katerem dela inšpekcija, znan; če se ga ne spoštuje, je treba zaščititi tistega, ki je bi oškodovan, znano pa je tudi, kakšen je način zaščite.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol