21. 10. 2023, 09:41 | Vir: STA

Kaninska žičnica v zimski sezoni ne bo obratovala, morda pa bo smučišče dostopno z druge strani ...

Bobo/Borut Živulovič

Krožnokabinska žičnica Kanin v prihajajoči smučarski sezoni ne bo obratovala. Do takrat namreč ne more pridobiti uporabnega dovoljenja, so izvedeli navzoči na petkovi seji bovškega občinskega sveta. Zdaj bo občina preverila možnost obratovanja smučišča z dostopom preko italijanske strani, sicer lahko sledi le zaprtje celotnega Kanina.

Kot je na seji pojasnila direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič, je Zavod za gradbeništvo ob zadnjem pregledu krožnokabinske žičnice dodatno predpisal več zahtev, med najbolj perečimi je pregled oziroma zamenjava delov na baterijah, ki jih je na žičnici sto. To pomeni obsežno sanacijo, ki bi trajala več kot tri mesece, zato kaninska žičnica pred zimsko sezono ne bo mogla spet pridobiti uporabnega dovoljenja.

Vrednost sanacije bi bila verjetno tudi previsoka, so pojasnili pristojni. Ker obratovalnega dovoljenja najverjetneje ne bo, bo občina preverila možnost obratovanja smučišča z napravami Prevala, Skripi in Podi, ki imajo veljavno obratovalno dovoljenje še do konca leta 2024, z dostopom preko italijanske strani smučišča Sella Nevea. To bi bilo logistično precej zahtevno, a če dogovora z italijansko stranjo ne bo, bi lahko sledilo le zaprtje celotnega Kanina.

Bobo/Borut Živulovič

Nekateri odseki kabinske žičnice tehnično niso sposobni za obratovanje

Kot so glede zadnjega dogajanja v povezavi s Kaninom pojasnili na Zavodu za gradbeništvo, so kot kontrolni organ za žičniške naprave po naročilu ministrstva za infrastrukturo oktobra izvedli strokovno tehnični pregled ter najprej ugotavljali odpravo pomanjkljivosti, ki jih je že ugotovil proizvajalec naprave Poma. Ker predpisani posebni pregled elektrotehničnih naprav in inštalacij ni bil predhodno izveden, so izvajanje pregleda ustavili in izdali poročilo.

Podrobnejše informacije o vsebini poročila so razkrili pri časniku Finance, kjer so zapisali, da vsi odseki kabinske žičnice Kanin tehnično niso sposobni za obratovanje. Neustrezni naj bi bili poročila o posebnih pregledih ter dokumentacija o vzdrževalnih delih, glede na poročilo pa naj zavod Sončni Kanin ne bi imel usposobljenega osebja za nastavitve, meritve in vzdrževalna dela določenih delov naprave.

Bobo/Borut Živulovič

Težave v delovanju zavoda Sončni Kanin

Petkova seja občinskega sveta je razkrila tudi težave v delovanju zavoda Sončni Kanin. Potem ko je nadzorni svet pred tednom dni sprejel sklep z zahtevo po razrešitvi direktorice zaradi neskrbnega in malomarnega delovanja, pa svetniki o njeni razrešitvi niso odločali, ker točke ni bilo na dnevnem redu.

So pa sprejeli sklep, da naj občinska komisija za volitve in imenovanja obravnava razrešitev predsednika nadzornega sveta Marka Gorjanca, o čemer bi odločali na naslednji seji. Razlog je bil sklep nadzornega sveta, ki je direktorici nalagal vložitev kazenske ovadbe zoper zastopnika Pome, s čemer naj bi nadzorni svet prekoračil svoje pristojnosti.

Glede posebnega zakona o celoviti obnovi Kanina, ki se je omenjal kot možna rešitev za edino slovensko visokogorsko smučišče, je vodja komisije za Kanin Danijel Krivec pojasnil, da ga po zadnjih informacijah oziroma glede na neodzivnost ministrstev ne bo. Aktivnosti naj bi sedaj usmerili v pripravo posebnega pravilnika. Zakon o žičnicah namreč dopušča možnost sofinanciranja poleg za vzdrževanje, kar že izvajajo vrsto let, tudi za gradnjo, kar pa mora biti določeno s posebnim pravilnikom, ki ga mora pripraviti infrastrukturno ministrstvo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol