Uredništvo | 10. 8. 2023, 18:30

Na terenu vlada prava zmeda, prostovoljcev je preveč: "Ne vozite se sami naokrog!"

Žiga Živulovič jr./Bobo

Štab Civilne zaščite je izdal skrb vzbujajoče opozorilo, ob tem uvajajo tudi nujne nove ukrepe pri nudenju pomoči.

Iz društva Humanitarček, kjer so v preteklih dneh prek svojih družbenih medijev obveščali o vseh potrebah na poplavljenih območjih, so delili obvestilo Civilne zaščite (CZ), ki so jim ga ti posredovali iz svojega štaba. To pravi, da bodo v prihodnjih dneh vsi prostovoljci, ki bodo odhajali na pomoč žrtvam poplav brez napotnic CZ, na terenu zavrnjeni. Katere regije bodo potrebovale napotnice, bodo naknadno sporočili, so še navedli. Poveljnik CZ Srečko Šestan je v dobrodelni večerni oddaji na TV Slovenija dejal, da bo seznam "novega delovnega režima" znan v petek.

Šestan poziva vse, ki želijo pomagati na prizadetih območjih po povodnji, da se organizirano najavijo in prijavijo v posebno aplikacijo. Ne želimo si zapirati območja, čeprav nam zakon to omogoča, je opozoril.

Na pomoč na teren po novem le po predhodnem dogovoru.

"Ravno tako se bodo začele zavračati tudi vse nepotrebne donacije, saj je kaos prevelik," so pri Humanitarčku poudarili v objavi na Facebooku. "Vsi želimo pomagati, ampak pomoč bo bolj učinkovita in varnejša, če bo organizirana," so zapisali in dodali, da si najnovejših ukrepov sicer niso sami izmislili, se pa z njimi strinjajo. Ter tudi, da bo še veliko časa in možnosti za pomoč ljudem na prizadetih območjih.

Na pomoč na prizadeti teren po novem le po predhodnem dogovoru in le v organiziranih skupinah.

Ob tem so poudarili, da tudi na podlagi objav humanitarnih in drugih društev pristop do regij ne bo avtomatično zagotovljen, če te akcije ne bodo koordinirane s strani Civilne zaščite. "Mi samo sledimo navodilom in si ne želimo, da bi se nekam vozili zastonj," so zapisali pri Humanitarčku.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol