R.S. | 24. 9. 2022, 14:51 | Vir: STA

Karte so se znova premešale: poglejte, kdo bi zmagal na predsedniških volitvah

Facebook/Nataša Pirc Musar/Profimedia/fotomontaža

Slovenija bo kmalu dobila novega predsednika ali predsednico. Trenutno najbolje kaže ...

Po raziskavi, ki jo je za Delo in POP TV opravila Mediana, bi med kandidati za predsednika republike največ oz. 28 odstotkov glasov dobila pravnica Nataša Pirc Musar. Na drugem mestu bi bil s 23 odstotki poslanec SDS Anže Logar, na tretjem pa z devetimi odstotki evropski poslanec Milan Brglez. V drugi krog bi šla torej Pirc Musarjeva in Logar.

Bobo

Po rezultatih raziskave Mediane, objavljenih v začetku septembra, bi Pirc Musarjeva sicer prejela 31,3 odstotka glasov oz. 3,3 odstotne točke več kot tokrat, Logar pa 23,3 odstotka oz. 0,3 odstotne točke več.

Kdo jima sledi? 

Na četrto mesto bi se po tokratni raziskavi uvrstil kočevski župan Vladimir Prebilič (pet odstotkov glasov), na peto pa nekdanji evropski poslanec in zunanji minister Ivo Vajgl (štirje odstotki). Nekdanji minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj bi dobil tri odstotke glasov, preostali kandidati pa še manj.

Neopredeljenih je 11 odstotkov vprašanih, za nobenega kandidata se jih ne bi odločilo pet odstotkov, volilo pa jih ne bi dva odstotka.

Odgovoriti jih ni želelo en odstotek, prav takšen odstotek pa bi se odločilo za koga drugega, ki ni med predsedniškimi kandidati. Mediana je tokratno raziskavo izvedla od 19. do 22. septembra, v njej je sodelovalo 729 vprašanih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.