25. 4. 2022, 16:34

Kateri aktualni poslanci so ostali pred pragom parlamenta in kdo so novi na politični sceni?

Bobo

Zaradi proporcionalnega volilnega sistema z volilnimi okraji, ki velja v Sloveniji, ni nujno, da so v DZ izvoljeni tisti kandidati, ki dobijo največ glasov.

Kdo bo zasedel poslansko funkcijo, namreč ni odvisno le od tega, koliko glasov je prejel kandidat, pač pa od deleža glasov, ki jih je dobil v volilnem okraju, ter od tega, kakšen delež so dobili kandidati iste stranke v volilni enoti. V DZ se tako uvrstijo kandidati, ki so v volilni enoti zbrali najvišji delež glasov med kandidati iste stranke.

Med poslanci, izvoljenimi v nedeljo, so tako po delnih neuradnih podatkih Državne volilne komisije nekateri prejeli več tisoč, drugi pa le nekaj sto glasov.

Zmagovalka nedeljskih volitev Gibanje Svoboda je najbolj prepričljivo slavila v dveh novogoriških volilnih okrajih, kjer je nekdanji župan Nove Gorice Matej Arčon dobil dobrih 15.000 glasov oziroma slabih 44 odstotkov.

Predsednik omenjene stranke Robert Golob je v volilnih okrajih Ljubljana Center in Ljubljana Šiška prejel dobrih 9600 glasov. Stranko Gibanje Svoboda, ki je dobilo 41 poslanskih sedežev, naj bi v novem mandatu državnega zbora, poleg dveh zgoraj omenjenih, zastopali še: Andreja Kert, Borut Sajovic, Tamara Kozlovič, Mojca Šetinc Pašek, Urška Klakočar ZupančičMiroslav Gregorič, Mirjam Bon Klanjšček, Tereza Novak, Janja Sluga, Tamara VontaJurij Lep, Darko Krajnc in boksar Dejan Zavec. 

Prvaka SDS Janeza Janšo pa je v volilnih enotah Grosuplje 1 in Ivančna Gorica podprlo skoraj 7700 glasov. Ostali poslanci SDS, ki so bili izvoljeni so: Branko GrimsŽan MahničDanijel KrivecZvonko ČernačEva IrglAlenka JerajAnže LogarJože TankoJanez JanšaJelka GodecTomaž Lisec in Franc Breznik.

V državnem zboru bodo od kandidatov Nove Slovenije, ki je prejela 8 mest, sedeli: Matej ToninJernej VrtovecJanez Cigler KraljVida Čadonič Špelič in Jožef Horvat

Po drugi strani so bili nekateri kandidati v DZ izvoljeni z le nekaj sto glasovi. Najmanj glasov med izvoljenimi poslanci, dobrih 600, je prejela aktualna poslanka SD Bojana Muršič, manj kot 1000 glasov pa tudi kandidati Levice Miha Kordiš, Matej T. Vatovec in Ana Černe.

Zapuščajo Državni zbor, čeprav so prejeli več glasov kot izvoljeni poslanci

Tako bo denimo DZ morala zapustiti dosedanja poslanka SDS Elena Zavadlav Ušaj, čeprav je prejela 4150 glasov, iz DZ pa se poslavljata tudi poslanca iste stranke Marjan Pojbič (3488 glasov) in Dejan Kaloh (2898 glasov). Iz DZ se bosta mora posloviti tudi poslanca NSi Andrej Černigoj (1081) in Blaž Pavlin (1049) ter poslanec SD Matjaž Nemec (1261).

Preboj v DZ ni uspel niti notranjemu ministru Alešu Hojsu, ki je dobil 1883 glasov, ter kmetijskemu ministru Jožetu Podgoršku, ki je sicer tik pred volitvami odstopil, prejel pa je 1517 glasov.

Neuspešni znani obrazi

Ker se njihove stranke niso uvrstile v parlament, so pred vrati DZ ostali tudi prvak LMŠ Marjan Šarec (2740 glasov), predsednik Konkretno Zdravko Počivalšek (2169), predsednica SAB Alenka Bratušek (1538), prvak SNS Zmago Jelinčič, ki ga je obkrožilo 1097 volivcev in predsednik DeSUS Ljubo Jasnič z 58 glasovi.

Med aktualnimi poslanci, katerih stranke se niso uvrstile v parlament, je najmanj glasov, in sicer 57, prejel kandidat Naše dežele Branko Simonovič, sledi mu Gregor Perič (Konkretno) s 193 glasovi volivcev.

Ostali poslanci, ki niso zbrali dovolj glasov so: Andrej Čuš je zbral dobrih 1100 glasov, Franc Kangler nekaj več kot 1000 glasov, Simona Kustec skoraj 400 glasov, Alojz Kovšca nekaj več od 750 glasov, Marko Bandelli okoli 460 glasov, Aleksandra Pivec okoli 650 glasov in Branko Simonovič dobrih 50 glasov. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol