P.M. | 14. 3. 2023, 19:31

Domnevno spolno nadlegovanje na RTV Slovenija: v zadevi se je zgodil premik

Luka Dakskobler/Bobo/RTV Slovenija/fotomontaža

Kot smo o tem poročali decembra lani, je urednika dnevno-informativne oddaje na Policijo prijavila novinarka in urednica.

Po njeni prijavi spolnega nadlegovanja je zdaj sledila kazenska ovadba, navaja 24 ur in dodaja, da je Policija  v predmetni zadevi na ljubljansko okrožno sodišče kazensko ovadbo podala zaradi suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu. Za kaznivo dejanje je zagrožena kazen do dveh let zapora, če pa ima dejanje za posledico psihično, psihosomatsko ali fizično obolenje ali zmanjšanje delovne storilnosti zaposlenega, pa se storilec kaznuje z zaporom do treh let, še navajajo.

Pojasnilo o reorganizaciji dela

Aktiv novinarjev je incident takrat označil kot popolnoma nesprejemljiv, vodstvo RTV Slovenija so pozvali, naj urednika umakne iz dnevnoinformativnih oddaj. Služba za komuniciranje RTV Slovenija je takrat za Metropolitan.si povedala: "Takoj po prejemu prijave je generalni direktor to predal pooblaščenki za mobbing, ki pa je bila s prijavo že seznanjena."

Na neprimerno in agresivno vedenje domnevnega storilca naj bi zaposleni na RTV sicer opozarjali že dalj časa.

Na neprimerno in agresivno vedenje domnevnega storilca naj bi zaposleni na RTV sicer opozarjali že dalj časa.

Uredništvo

"Generalni direktor je odgovornim za organizacijo dela v enoti, iz katere izhajata domnevna žrtev in domnevni povzročitelj, takoj naložil, da se do zaključka postopkov delo organizira tako, da vpleteni osebi ne bosta imeli nobenih neposrednih osebnih stikov," so se še odzvali za naš portal. 

Luka Dakskobler/Bobo

Vrnitev na delovno mesto

Domnevni storilec naj bi po prijavi novinarke odprl bolniški stalež, a naj bi se kasneje znova vrnil na delovno mesto, zaradi česar je aktiv novinarjev Informativnega programa izrazil skrb, saj bi lahko prišlo do stika med prijaviteljico in domnevnim storilcem, še navaja 24 ur.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol