R. K. | 16. 9. 2022, 11:57

Kdaj bodo v šolskem letu 2022/2023 krompirjeve počitnice?

Bobo

V šolskem letu 2022/2023 se lahko krompirjevih počitnic upravičeno veselijo tudi starši, ki bodo imeli možnost kar devet dni krompirjeve počitnice preživeti s svojimi otroki.

Mnogi šolarji že težko pričakujejo jesenske počitnice - prve šolske počitnice, ki se začnejo po začetku novega šolskega leta in so med ljudmi že tradicionalno znane kot krompirjeve počitnice. V šolskem letu 2022/2023 se jesenske počitnice začnejo v ponedeljek, 31. oktobra, in končajo v petek, 4. novembra. Bodo prostih dni med jesenskimi počitnicami deležni tudi starši?

Bi imeli tudi vi krompirjeve počitnice? Vzemite tri dni dopusta

Otroci bodo v času letošnjih krompirjevih počitnic doma od sobote, 29. oktobra, v šolske klopi pa se vračajo v ponedeljek 7. novembra. Med krompirjevimi počitnicami bosta tudi dva praznika. Prvi je dan reformacije, ki ga obeležujemo 31. oktobra, drugi pa dan spomina na mrtve, ki nastopi le dan kasneje - 1. novembra.

Ker pa 31. oktober v šolskem letu 2022/2023 pride na ponedeljek, 1. november pa na torek, bodo imeli med krompirjevimi počitnicami tudi starši dva dneva, ki bosta prosta dela.

Starši bodo tako imeli priložnost, da letošnje krompirjeve počitnice izkoristijo za nekoliko daljši oddih. Če bodo želeli biti prosti vse dneve šolskih počitnic, bodo namreč potrebovali le tri dni dopusta. 

Če vštejemo tudi oba konca tedna, bodo namreč v devetih dneh, kolikor bodo otroci med šolskimi počitnicami doma, le trije delovni dnevi.

Bobo

Od kod izvirajo krompirjeve počitnice?

Počitnice, ki se jih je med ljudmi prijelo ime krompirjeve počitnice, smo v Sloveniji prvič uvedli v šolskem letu 1993/94. Ljudsko poimenovaje je k nam pravzaprav prišlo iz Nemčije, kjer jesenskim počitnicam pravijo Kartoffelferien. 

Takšno poimenovanje počitnic v nemških deželah seveda ni kar iz trte izvito. Izhaja namreč iz navade, ki sega daleč v zgodovino, po kateri so otrokom jeseni dali prost dan, da so lahko doma pomagali pri pobiranju krompirja. Ime krompirjeve počitnice se je tako ohranilo tudi kasneje. Posledično danes prvim počitnicam v šolskem letu večina Nemcev pravi krompirjeve počitnice.

Se pa v Nemčiji krompirjeve počitnice začnejo prej kot pri nas in trajajo kar dva tedna. Tudi s šolskim letom v tej evropski državi začnejo prej kot v Sloveniji. To pa je tudi razlog, da bi naši šolarji čas, ko se pobira krompir, pravzaprav zamudili. Počitnice se za slovenske šolarje namreč začenjajo, ko krompirja že dolgo ni več na njivah. Morda je zaradi tega bolj kot izraz krompirjeve počitnice primeren izraz kostanjeve počitnice, ki se pri nas prav tako uporablja.

Bobo

Otroci naj si med krompirjevimi počitnicami spočijejo

Na srečo naših šolarjev pa krompirjeve počitntnice niso namenjene pobiranju krompirja ali katere druge poljščine, temveč predvsem temu, da si otroci spočijejo in za nekaj časa odmislijo šolo. Kljub temu je za otroke dobro, da imajo tudi med krompirjevimi počitnicami določene zadolžitve, opozarjajo strokovnjaki. Ta čas naj izkoristijo tudi za druženje z družino in prijatelji.

Krompirjevim počitnicam bodo že čez manj kot dva meseca sledile novoletne počitnice, komaj en mesec za tem pa bodo sledile še zimske počitnice, ki bodo zaradi svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo potekalo v Planici, v letošnjem šolskem letu prej kot običajno. Za informacije o preostalih šolskih počitnicah preverite šolski koledar za leto 2022/2023.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol