4. 5. 2022, 07:53 | Vir: STA

Kdaj lahko na naših cestah pričakujemo zastoje?

Anže Malovrh/STA

Bliža se obdobje lepega vremena, pa tudi nekateri prazniki, ki jih obeležujejo v Nemčiji in Avstriji. Se je obremenjenost cest že povečala?

Epidemija covida-19 je v minulih dveh letih precej spremenila potovalne navade ljudi. Avtoceste so bile zaradi večjega obsega dela od doma in omejitvenih ukrepov precej manj obremenjene, z njihovo sprostitvijo in ugodnejšo epidemiološko sliko pa se je promet vrnil. Na slovenskih avtocestah je po Darsovih podatkih že približno enak kot pred epidemijo.

"Promet na naših avtocestah je približno enak, kot je bil leta 2019. Pri tem je delež tovornega prometa nekoliko višji, kar pomeni slabšo pretočnost," so pojasnili pri upravljavcu državnih avtocest.

Kdaj so ceste najbolj obremenjene?

Tipično so prometno najbolj obremenjeni petki po 15. uri, ko je upočasnjen promet ali zastoj po severni in zahodni ljubljanski obvoznici, najhuje pa je, kot so spomnili, na južni obvoznici proti Dolenjski. Tipični so tudi zastoji ob petkih popoldne v smeri Primorske ter v obratni smeri ob nedeljah popoldne ali zvečer.

"Prav tako se že redno pojavljajo zastoji v jutranji konici na štajerski avtocesti od Lukovice do Ljubljane in na sami ljubljanski obvoznici, na ostalih treh vpadnicah pa le občasno," so še zapisali na Darsu.

Ob tem so spomnili, da bodo v Avstriji, Nemčiji in nekaterih drugih državah 26. maja obeležili prvega od treh katoliških praznikov, ki sledijo v tednih po veliki noči, kar močno vpliva na promet v Sloveniji. Na Darsu tako zadnji četrtek v mesecu ob jutranji konici pričakujejo dodaten promet iz smeri Avstrije proti Hrvaški. Zastoje pričakujejo predvsem na štajerskem, gorenjskem in primorskem avtocestnem kraku ter na zahodni ljubljanski obvoznici.

Zadnjo nedeljo v mesecu pričakujejo zgoščen promet v obratni smeri, torej iz Hrvaške proti Avstriji, ob čemer opozarjajo na zastoje pred Karavankami in Šentiljem.

Profimedia

Gneča se obeta tudi v juniju

V začetku šestega meseca, natančneje 3. junija, bo po pričakovanjih promet ponovno zgoščen v smeri iz Avstrije proti Hrvaški, ob tem pa bo še bolj kot sicer obremenjena južna ljubljanska obvoznica (od Vrhnike preko južne obvoznice proti Dolenjski) in tudi ostali deli obroča (predvsem v popoldanski konici). Tri dni pozneje bo promet ponovno zgoščen v smeri Avstrije.

Prav tako 16. junija pričakujejo povečan promet iz smeri Avstrije proti Hrvaški in tri dni pozneje v obratni smeri. Gnečo napovedujejo tudi za 24. junij popoldne in 25. junij dopoldne v smeri Primorske.

Več gneče je pričakovati tudi na odsekih, kjer Dars v letošnji gradbeni sezoni načrtuje obsežne obnove. Njihova izvedba je sicer odvisna tudi od uspešnosti postopkov javnega naročanja oddaje obnovitvenih del, so pojasnili. Dela se bodo tako lahko nadaljevala še v letu 2023.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord