1. 6. 2022, 07:21 | Vir: STA

KDO bo še upravičen do brezplačne vozovnice za vlak in avtobus?

Profimedia

S prvim junijem je potekla veljavnost brezplačnim vozovnicam za javni potniški promet.

Upokojenci, osebe, starejše od 65 let, invalidi in vojni veterani, ki imajo brezplačno vozovnico za javni promet na območju Slovenije, bodo mestni promet lahko odslej brezplačno uporabljali tudi v Kranju, na Jesenicah, v Kopru, Celju, Krškem in v Novem mestu. Pravico bodo uveljavljali z IJPP kartico.

V podjetju Arriva Slovenija, ki mestni potniški promet med drugim opravlja v Kranju, ob tem potnikom svetujejo, naj za zanesljiv zapis držijo kartico na terminalu od tri do pet sekund.

Vsem upokojencem, osebam starejšim od 65 let, invalidom, imetnikom evropske kartice ugodnosti za invalide in vojnim veteranom, ki že imajo rdečo kartico oziroma kartico IJPP (integriran javni potniški promet, op. p.) in vozovnico za območje Slovenije, se bo nova vozovnica za mestni promet zapisala na kartico avtomatsko ob prvi vožnji z medkrajevnim prevozom ali mestnim prevozom, so zapisali na Mestni občini Kranj.

Upravičenci, ki doslej še niso uveljavljali pravice do vozovnice za območje Slovenije, lahko na enem od prodajnih mest oddajo vlogo za brezplačno vozovnico, pri čemer se morajo izkazati z osebnim dokumentom. Prejeli bodo kartico in vozovnici za območje Slovenije in za vključene mestne prevoze. Cena rdeče IJPP kartice sicer znaša tri evre.

Izjeme Velenje, Ljubljana in Maribor

Občina Velenje je bila iz podpisa izvzeta, saj tem kategorijam potnikov tam že nudijo brezplačen prevoz. Z mestnima občinama Ljubljana in Maribor je minister pogodbe podpisal že lani.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.