21. 4. 2022, 13:58 | Vir: STA

Kdo je zdaj na vrsti za cepljenje?

Profimedia

V redni program cepljenja in zaščite z zdravili je smiselno vključiti vse predšolske in šolske otroke. 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v skladu z zakonom o začasni zaščiti razseljenih oseb pripravili priporočila za cepljenje beguncev iz Ukrajine. Na NIJZ med drugim predlagajo, da se otroci ukrajinskih beguncev vključijo v slovenski program cepljenja, ob tem pa prednostno cepijo proti ošpicam in otroški paralizi. Odraslim ob tem priporočajo cepljenje proti covidu-19.

Po programu cepljenja in zaščite z zdravili za tekoče šolsko leto so za predšolske in šolske otroke predvidena cepljenja proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, hemofilusu tipa B, hepatitisu B, pnevmokoknim okužbam, ošpicam, mumpsu, rdečkam, klopnemu meningoencefalitisu, okužbam s HPV, gripi, ponujeno pa jim je tudi cepljenje proti covidu-19. 

Ukrajinski koledar cepljenja v slovenščini

Cepljenje predšolskih in šolskih otrok se po navedbah NIJZ izvede, v kolikor ne obstajajo dokazi o cepljenju z ustreznim cepivom in prejetem zadostnem številu odmerkov glede na starost v skladu z omenjenim letnim programom cepljenja.

Na NIJZ so v pomoč zdravstvenim izvajalcem objavili tudi ukrajinski koledar cepljenja v slovenščini. Pred tem je v marcu cepljenje ukrajinskih beguncev v skladu z nacionalnim programom cepljenja predlagala tudi posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ, ki jo vodi infektologinja Bojana Beović.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol