4. 4. 2022, 21:26

Kdo lahko zagotovi, da bomo imeli nižjo ceno plina?

Bobo

Že zdaj se nahajamo v energetski krizi, ki je posledica ruske invazije na Ukrajino. Kdaj bomo neodvisni, če kdaj, od ruskih energentov? 

"Čez noč se ne moremo odpovedati ruskemu plinu. Zato smo šli v Katar, Alžirijo, na Hrvaško, pravi minister. Cena bo po njegovih besedah primerljiva s sedanjimi," je dejal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec

"Za oskrbo gospodinjstev je dovolj rezerv. Industrija pa je tista, ki bo morala nositi breme višjih cen," je Robert Golob odgovoril Vrtovcu, ki je zagotovil, da se cene plina ne bodo dvigale. "Minister ne zagotavlja nobenih cen," je dodal Golob. Znesek na položnici je namreč sestavljen iz cene plina, ki jo izpogaja dobavitelj, in dajatev, ki jih določata Agencija za energijo in vlada. Vlada nima neposrednega vpliva na samo ceno plina, ga ima pa na končni znesek na položnici. Vlada lahko vpliva na ceno plina prek določanja dajatev, kot so prispevki, dajatve, trošarine in DDV.

Omrežnine 

"Imamo že problem, ko se daljnovodi ne vzdržujejo, ker podjetja ne obračunavajo omrežnine. Treba se je zavedati posledic," je opozoril Marjan Šarec. Avstrija in Nemčija sta aktivirali izredni načrt za preskrbo z energijo, pravi Tanja Fajon. "Vladni enegetski vavčerji so bili gašenje požara, ki je prišlo zelo pozno". Luka Mesec je dejal, da ne Slovenija ne Evropa nimata odgovora, kako nadomestiti ruske energente. "Država bo morala zaščititi vse, ki jih ta kriza najbolj ogroža." Na žalost je že marsikoga zeblo pred krizo, poudarja Alenka Bratušek. Kot je dejala, so v stranki predlagali tri stvari: da bi se neporabljeni turistični boni uporabili za namene lajšanja energetske krize, znižali pa bi tudi DDV in trošarine.

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord