23. 4. 2022, 07:00

Kdo še vedno trpi posledice epidemije, čeprav ni zbolel?

Profimedia

Epidemija covida-19, ki je dve leti krojila naš vsakdan, kljub umirjanju epidemičnih razmer še vedno ogroža nekatere bolnike. 

Epidemija covida-19, ki je dve leti krojila naš vsakdan, kljub umirjanju epidemičnih razmer še vedno ogroža onkološke bolnike. Izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic je opozorila, da v zadnjih tednih pozabljamo, da je novi koronavirus kljub nižjim številkah dnevno potrjenih okužb še vedno med nami in še vedno ogroža bolnike s krvnimi raki in druge onkološke bolnike. "Ne želimo si, da bi naše bolnike ogrožali virusi, proti katerim se znamo in se lahko zaščitimo," je poudarila.

Zato tudi na ljubljanskem onkološkem inštitutu še ne popuščajo z zaščitnimi ukrepi, je pojasnila strokovna direktorica bolnišnice Irena Oblak. "Z okužbami se še vedno srečujemo in te so še vedno nevarne za naše bolnike," je opozorila.

Pomembno, da bolnike zaščitimo

Karla Rener s kliničnega oddelka za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je dejala, da razumejo odziv družbe na sproščanje ukrepov ob blažji različici omikron, a je ta za onkološke bolnike še vedno ogrožujoč. "Naše bolnike spodbujamo, da ostanejo previdni in da te relativno preproste zaščitne ukrepe upoštevajo, da se še vedno cepijo, ob tem pa jih spodbujamo k uporabi vseh doslej razvitih terapij," je naštela.

Po določenih zdravljenjih cepljenje ni najbolj učinkovito, zato pozdravljajo novo preventivno zdravilo v obliki protiteles za tiste bolnike, ki se ne bojo in se ne morejo odzvati na cepljenje proti covidu-19.

To zdravilo za razliko cepiv, ki "izkoriščajo" organizem, se samo s protitelesno celično imunostjo bori proti virusu in deluje direktno proti virusu. To je zato še posebej dobrodošlo pri bolnikih s hudo imunsko okvaro, pri katerih ta mehanizem ne deluje tako dobro.

Pri novem zdravilu, ki naj bi bilo na voljo konec meseca za t. i. predizpostavitveno zaščito. Sestavljata ga dve monoklonski protitelesi, ki se ga aplicira enkrat, deluje pa dolgotrajno, od treh do šestih mesecev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord