STA/P.M. | 26. 4. 2023, 13:31

Hekerski napad na zunanje ministrstvo: bomo končno izvedeli, kdo stoji za njim?

Žiga Živulovič jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Zaradi obravnave tajnih dokumentov je razprava v DZ potekala za zaprtimi vrati. Kaj je znanega?

Parlamentarna seja je bila sklicana na predlog Anžeta Logarja (SDS), med udeleženci je bila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

So za napadom kitajski hekerji?

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so v začetku aprila sporočili, da so bili tarča kibernetskega napada. Kot je takrat pojasnila zunanja ministrica Tanja Fajon, naj bi šlo za kibernetski napad iz tretje države, "ki očitno traja že dalj časa". Po njenih besedah so bila napadena zunanja ministrstva in diplomatske mreže večine članic EU.

Medtem portal 24ur poroča, da naj bi preiskovalci našli ohranjen zapis na strežniku ministrstva za javno upravo, ki kaže, da naj bi napad trajal že vsaj od marca 2022, torej še iz časa ministrovanja Anžeta Logarja. Začetek kitajskega kibernetskega napada pa je, kot vse kaže, mogoče iskati v času izjav nekdanjega premiera Janeza Janše o Tajvanu, navaja portal.

Pomanjkljiv varnostni sistem

Janša je januarja lani za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o izmenjavi predstavništev. Hkrati je bil zelo kritičen do Kitajske, ker se je ostro odzvala na odločitev Litve, da odpre svoje diplomatsko predstavništvo v Taipeiju in dopusti tajvansko v Vilniusu.

Po pisanju portala 24ur bi moral tedanji minister Logar sistem zaščititi pred kibernetskimi napadi drugih držav, vendar naj bi bilo ministrstvo za primer kibernetskega napada popolnoma nepripravljeno. S primerom kitajskega vdora se že ukvarja inšpektorat, ki po informacijah 24ur ugotavlja podobno katastrofalno stanje, polno pomanjkljivosti, kot ga je zaznal po napadu na upravo za zaščito in reševanje. 

Dostop tudi do diplomatskih depeš?

Po poročanju N1 je organizirana skupina, ki naj bi stala za napadom, njene povezave pa segajo do Kitajske, že več mesecev dostopala do podatkov s strežnikov slovenskega ministrstva in diplomatske mreže. 

Napad na MNZ naj bi bil izveden z izsiljevalskim virusom skupine Vixen panda (APT15).

Po nekaterih informacijah naj bi imela tudi dostop do depeš, ki so jih diplomati pošiljali prek internih kanalov na ministrstva.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol