17. 5. 2022, 22:35

Kje bodo gradili eno največjih sončnih elektrarn pri nas?

Profimedia

Podjetje, ki se je lotilo investicije, je eno najuspešnejših pri nas, poznani pa so tudi kot eno najbolj robotiziranih podjetij v Evropi. Jih že poznate? 

Kmalu se bo začela gradnja ene največjih sončnih elektrarn v Sloveniji. Gradilo jo bo podjetje KLS Ljubno, eno največjih podjetij v Savinjski dolini. Projekt bo predstavljal osrednji del njihovega kar 14 milijonov vrednega investicijskega načrta. 

Profimedia

Eno najbolj robotiziranih podjetij v Evropi

Podjetje KLS je sicer eden največjih slovenskih izvoznikov in dobaviteljev zobatih obročev za zagon in pogon avtomobilov, znano pa je tudi po odgovornem odnosu do varovanja in ohranjanja okolja. Hkrati so z 230 roboti in 270 zaposlenimi eno najbolj robotiziranih podjetij v Evropi.

Robotizacijo so začeli izvajati leta 2006, od takrat so svojo proizvodnjo povečali za trikrat, število zaposlenih pa so do danes podvojili. Povečale so se tudi plače njihovih zaposlenih, in sicer za kar 2,5-krat.

Nebojša Tejić/STA

Pomembna je inovativnost

"Robotizirani in digitalizirani procesi so ključ do zanesljivosti in kakovosti. S pomočjo sodobne opreme, ki se manj moti kot človek, smo dosegli vrhunsko kakovost izdelkov, ki jo zahtevajo naši kupci z vsega sveta. Če želimo biti konkurenčni na svetovnem trgu in če želimo, da nam ob tem ostane dovolj denarja za razvoj in dobro plačilo delavcev, moramo biti zelo učinkoviti. Za to ni dovolj le, da trdo delamo, temveč moramo biti močno inovativni in moramo imeti na voljo vso ustrezno sodobno opremo," je povedal generalni direktor Bogomir Strašek.

Podjetje je lahko konkurenčno le z neprestanim razvojem

Dodal je še, da sta robotizacija in digitalizacija neizogibni tudi z vidika pomanjkanja kadrov. Te podjetje neprestano išče, a jih v Sloveniji primanjkuje. Pojasnil je tudi, da lahko le z neprestanim razvojem in posodabljanjem podjetje ostane konkurenčno v tako zahtevni in hkrati urejeni panogi, kot je avtomobilska industrija.

Podjetje KLS sicer redno vlaga v razvoj novih proizvodov in procesov ter v usposabljanje in razvoj zaposlenih. Lani so v ta namen porabili dva milijona evrov, še 8.3 milijona evrov pa so porabili za investicije. V sklopu tega so zgradili tudi novo proizvodno halo, ki bo velika kar 1.700 kvadratnih metrov. Gradnja je že v zaključni fazi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol