Uredništvo | 4. 8. 2023, 21:38

Kje so razmere najbolj grozne in kje bo ponoči najhuje? (Odgovarja hidrolog Janez Polajnar)

POP TV

Velik del naše države je pod vodo, kot poročamo že ves dan. Česa takšnega pri nas ne pomnimo. 

V nocojšnji oddaji 24ur je Darja Zgonc gostila hidrologa Janeza Polajnerja, ki je odgovoril na ključni vprašanji, na kateri večina Slovencev ta hip išče odgovore, in razložil, kako se je po Sloveniji širil poplavni val.

Kako se je po Sloveniji širil poplavni val?

"Ta poplavni val se je širil zelo hitro, začel pa se je širiti že v zgodnjih jutranjih urah. Sprva so bili deli povečani ob obeh Sorah, zlasti ob Poljanski Sori, Kamniški Bistrici, ob Savi in pa na širšem območju Ljubljane ter na območju Savinje in na Koroškem. Šele kasneje, v popoldanskem času so se razmere na teh območjih začele umirjati," je razložil Polajner.  

Facebook/Gasilci Dvorjane

Kje so ta trenutek razmere najbolj grozne?

Kje so ta hip razmere najbolj grozeče, se je glasilo drugo, ključno vprašanje, ki ga je svojemu gostu zastavila voditeljica informativne oddaje 24ur, Darja Zgonc.

"Vsa ta voda, ki se je čez dan stekala iz višjih delov porečij, se sedaj steka v nižje dele porečij. Tam se zaostrujejo poplavne razmere. Zlasti na porečju Save, namreč beležimo rekorden pretok Save, in v okolici Ljubljane. K sreči se je tu, v okolici Ljubljane, pretok Save že začel zmanjševati, pa vendar se bo sedaj ta silna voda pomikala po Zasavju in Posavju proti hrvaški meji. Pričakujemo v jutranjih urah tudi enega od rekordnih pretokov Save na iztoku iz države, okrog 3800 kubičnih metrov na sekundo. Prav tako reka Savinja še narašča v srednjem in spodnjem toku, torej v okolici Celja in Laškega," je odgovoril hidrolog Janez Polajner.

Da se je v okolici Celja in Laškega stanje že začelo umirjati, je še povedal in dodal, da bo tekom večera povodenj še naraščala v spodnjem toku.

"Tudi reka Drava se je na srečo že pričela nekoliko umirjati. Vsaj ne narašča bistveno več. Iz Avstrije so celo sporočili, da so nekoliko zmanjšali dotok Drave, na 900 kubičnih metrov na sekundo na meji z Avstrijo, pa vendar bodo še tekom noči in pa jutri prisotne poplave ob reki Dravi," je še dejal in dodal, da je reka Mura na srečo še znotraj protipoplavnih nasipov, vendar njena gladina sega že do roba in da lahko samo upamo, da bo tudi čez noč ostala znotraj protipoplavnih nasipov.  

Vsi se sprašujemo, kdaj se bo vse skupaj umirilo in kaj lahko pričakujemo jutri ter v naslednjih dneh

"Danes ponoči bo še težka noč. Jutri čez dan pa bi se naj visokovodne razmere v večjem delu države pričele umirjati - nekje v popoldanskih in večernih urah. Tako da nekje v noči na nedeljo pa bi se že večji del teh rek, ki sedaj poplavljajo, pričel vračati v svoje struge. Vendar bodo do razlivanja v teh spodnjih delih rečnih strug tudi v soboto cel dan in tudi v noči na nedeljo še prisotne," je zaključil hidrolog.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol