R. K. | 4. 1. 2023, 15:40

Klakočar Zupančičeva se je odzvala na očitke, da je na koncert na Dunaj odletela z vladnim letalom

Profimedia

Predsednica državnega zbora je pojasnila, kakšen je bil razlog, da se je v avstrijsko prestolnico odpravila kar s falconom in zatrdila, da pri tem ni storila ničesar narobe.

V javnost so se pojavili očitki predsednici državnega zbora (DZ) Urški Klakočar Zupančič, ker je na novoletni koncert Dunajskih filharmonikov letela s falconom slovenske vlade. Zaradi očitkov je sklicala novinarsko konferenco, na kateri je v kratki izjavi pojasnila, da je bilo vse v skladu s predpisi

Predsednica DZ se sooča z očitki, ker naj bi 1. januarja z vladnim falconom odletela na tradicionalni novoletni koncert Dunajskih filharmonikov, kamor jo je povabil predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka

Na očitke se je odzvala v izjavi za medije, v kateri je dejala, da je nad absurdnostjo situacije, ki je nastala zaradi njenega obiska, presenečena. Pojasnila je, da je šlo za bilateralen državni obisk pri predsedniku avstrijskega parlamenta Sobotki ter da jo je gostitelj v okviru obiska povabil tudi na koncert Dunajskih filharmonikov. Po koncertu pa je sledilo dvostransko srečanje, ki je trajalo štiri ure.

Ustvarili izjemno dobre odnose

Klakočar Zupančičeva je pojasnila, da sta se na srečanju dotaknila perečih tem, kot je dvojezičnost šol in sodišč na avstrijskem Koroškem, pogovarjala pa sta se tudi o položaju slovenske manjšine v Avstriji in o parlamentarnem sodelovanju med državama, poročajo 24ur.com.

Ob tem je predsednica DZ ocenila, da je bilo srečanje izjemno uspešno, in izrazila zadovoljstvo, ker so s sosednjo državo ustvarili izjemno dobre odnose, kakršnih po njenih besedah prej ni bilo.

Da je na Dunaj letela z vladnim falconom, je povsem običajno, je dejala, saj so na podoben način na uradne obiske potovali številni slovenski državniki. Prepričana je, da je vse v skladu z vladnimi predpisi. Ob tem pa še enkrat poudarila, da ni šlo za obisk koncerta, temveč ta državniški obisk. "Tukaj ni nobene senzacije, kar je senzacija, je to, da so parlamentarni odnosi med državama na najvišji ravni do sedaj," so njene besede navedli pri 24ur.com.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord