N. V. | 11. 3. 2024, 08:00

Kmetom bodo za vrat dihali novi zakoni: kmalu bi prepovedali vezano rejo goveda (ki jo ima 73 odstotkov slovenskih kmetij)

Srdjan Zivulovic/Bobo

V Sloveniji je več kot 20 tisoč kmetijskih gospodarstev s sistemom vezane reje goveda.

V skladu s strategijo za dobrobit živali naj bi države članice Evropske unije do leta 2028 odpravile vezano rejo goveda, za katero je značilno, da so na istem mestu združeni počitek, krmljenje, molža in odstranjevanje gnoja. Gre za ukrep, ki sledi že dolgo začrtanim smernicam za dobro počutje živali, v okviru katerega bi za pomoč pri prestrukturiranju v prosto rejo kmetje prejeli evropska sredstva.

Delež vezane reje je v Sloveniji 73-odstoten

Vezana reja je še vedno prisotna na veliki večini slovenskih govedorejskih kmetij, kot posledica odloka cesarice Marije Terezije. Odlok je zahteval rejo živali v hlevih zaradi pridobivanja hlevskega gnoja.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so leta 2021 zabeležili, da je delež vezane reje v Sloveniji zelo visok: 73-odstoten, če ne še višji. "Ob predpostavki, da je delež vezane reje govedi na območju Slovenije 73-odstoten, pomeni, da imamo v Sloveniji več kot 20 tisoč kmetijskih gospodarstev, ki redijo govedo na način vezane reje," so s Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije povedali za Eko Dežela.

Vezana reja je še vedno prisotna na veliki večini slovenskih govedorejskih kmetij.

Vezana reja je še vedno prisotna na veliki večini slovenskih govedorejskih kmetij.

Profimedia

Prepoved vezane reje bo slovenske rejce prisilila v opuščanje govedoreje ali v adaptacije obstoječih hlevov oziroma gradnjo novih, so prepričani na Kmetijsko gospodarski zbornici Slovenije: "To pomeni visoke finančne vložke, ogromno zahtev po pridobivanju gradbenih dovoljenj ter tudi težave pri umeščanju teh objektov v prostor, saj ni na razpolago dovolj površin za širitve oziroma večanje proizvodnje. Prav tako povzroča rejcem veliko težav pri načrtovanju objektov tudi odnos lokalnih prebivalcev do kmetovanja – živinoreje, saj jih moti hrup in vonj."

Da bi kmetije lahko prešle iz vezane v prosto rejo, bo glede na zahtevne pogoje morala tudi država zagotoviti sredstva. "Slovenskim kmetijam brez dodatnih finančnih sredstev namreč vsem tem zahtevam ne bo uspelo slediti," so jasni na Kmetijsko gospodarski zbornici Slovenije.

Vezana reja

Vezana reja goveda ima tako prednosti kot tudi slabosti. Prednosti vezane reje so zagotovo boljši pregled nad živalmi, nadzorovano krmiljenje, večji mir, prav tako je manjša poraba prostora v hlevu.

Profimedia

Medtem ko so slabosti težave pri leganju in vstajanju, težave s poškodbami nog in seskov, omejeno gibanje živali, težje ugotavljanje pojatev, zamudnejša molža, otežena higiena. Prav tako so omejeni stiki med živalmi in potrebno je več ročnega dela.

Priporočila Nacionalnega centra za dobrobit živali

Na Nacionalnem centru za dobrobit živali menijo, da je govedo, starejše od 6 mesecev, lahko privezano na stojišču oziroma ležišču primerne širine in dolžine. Živalim mora biti omogočeno, da z zadnjim delom trupa ne ležijo na robu ali v samem blatnem kanalu, da pehalo za gnoj ali rešetke, če so položene preko kanala, ne poškodujejo njihovih repov ali spodnjih delov okončin.

Na splošno še velja priporočilo, da so površine, na katerih živali stojijo oziroma ležijo, nedrseče, mehke in da tla niso prehladna ter vlažna. Omogočeno mora biti preprosto čiščenje in po potrebi razkuževanje. 

Živali naj bodo za vrat privezane s širokim tekstilnim trakom. Blaginja živali v vezani reji, ki so privezane s širokimi tekstilnimi trakovi, ki omogočajo gibanje vratu naprej in nazaj ter levo in desno, je veliko boljša od tistih, ki so na jasli pripete s kakršnokoli verigo ali kovinskimi obroči.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol