J. B./STA | 3. 3. 2023, 21:08

Koalicija z odločnimi besedami odgovarja Janezu Janši: "Popolnoma nepotrebno in destruktivno"

Žiga Živulovič jr./Bobo

SDS želi ovirati vlado in jo ustrahovati, odgovarjajo koalicijske stranke.

Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica so se na interpelacijo celotne vlade, ki jo je v petek vložila SDS, odzvale s pozivom opoziciji k tvornemu sodelovanju. Interpelacijo vidijo kot še enega od sicer demokratičnih manevrov SDS, s katerimi želi vlado ovirati in jo ustrahovati. Očitke v interpelaciji v celoti zavračajo in ostajajo enotni.

Preko meja zdravega razuma

"Ta interpelacija je po presoji vlade, koalicije in Gibanja Svoboda popolnoma nepotrebna," je dejal podpredsednik vlade in minister za zdravje iz vrst Gibanja Svoboda Danijel Bešič Loredan.

V naslednjih dveh tednih bodo iskali politični konsenz vseh parlamentarnih strank za zdravstveno reformo, je napovedal.

"To kar počne SDS, je popolnoma destruktivno," je dejal in dodal, da je šel predsednik SDS Janez Janša preko meja zdravega razuma. Vlada je po njegovih besedah enotna, v SDS pa "nimajo toliko moči, da nas utrudijo".

Razni manevri jih ne bodo zmotili

Podpredsednik vlade in minister za delo, koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da je opoziciji spodletelo pri njenem namenu, da v koalicijske vrste vsadi razdor. "Ta vlada je tukaj, da izpelje reforme, ki so bistvene, da Slovenija postane uspešna, solidarna in družba, uprta v prihodnost. Za tem trdno stojimo vse tri stranke in pri tem nas razni manevri ne bodo zmotili," je dejal.

Mesec je očitke v interpelaciji označil za domišljijski spis, s katerim želi opozicija vnašati razdor v slovensko družbo.

Zavrnil je očitke, da vlada uničuje družinsko politiko, da razgrajujejo slovensko javno zdravstvo, uničujejo podjetniško pobudo in napadajo podjetnike. Spomnil je, da je vlada znova vzpostavila socialni dialog. "Razumem, da to marsikoga boli, ker ko bodo te reforme uspele, verjamem, da bodo ljudje tudi predlagateljem današnjega manevra znali pokazati njihovo mesto," je dejal.

Borut Živulovič/Bobo

"SDS je v tem mandatu presegla kar nekaj zgodovinskih mejnikov, seveda z negativnim predznakom," pa je dejal vodja poslanske skupine SD Jani Prednik. Ob tem je spomnil na to, da je opozicija med drugim vložila več kot 30 zakonov že na ustanovni seji DZ, blokirala delo državnega zbora in vlade ter zahtevala referendum o zakonu o vladi. Zdaj, ko se je vlada končno konstituirala, pa vlagajo še interpelacijo vlade, po zgolj devetih mesecih njenega dela. Stranki SDS zato sporočajo, da je vlada trdna in bo takšna ostala tudi do konca tega mandata, je dejal.

Manipulacija s čustvi ljudi

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je znova poudarila, da je bila odločitev o združitvi Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve strokovna, saj je bil slednji ustanovljen brez javne razprave, zbirke in primernega prostora. "Prav ta projekt je postal tista ideološka platforma, na kateri SDS gradi svoje nasprotovanje delu te vlade," je dejala. Prav tako gre za manipulacijo s čustvi ljudi, ki imajo svoj odnos do slovenske osamosvojitve, meni.

Borut Živulovič/Bobo

Na besede prvaka SDS Janeza Janše, da je interpelacija poziv k razumu, pa so se v koaliciji odzvali, da se k razumu poziva za pogajalsko mizo. Opozicijo zato pozivajo k tvornemu sodelovanju, da skupaj rešijo težave, ki so se na različnih področjih nalagale preteklih 30 let.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol