STA/Uredništvo | 13. 1. 2024, 22:03

Kocka je padla: stavka zdravnikov in zobozdravnikov v ponedeljek bo

Bobo

Kdo vse stavko podpira in kaj ta pomeni za bolnike?

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je sporočil, da jim vlada ni posredovala nobenega predloga, s katerimi bi se približali stavkovnim zahtevam zdravnikom, zato bodo od ponedeljka naprej stavkali, navaja N1.

Opozorilna stavka že 9. januarja

Zdravniki so bili nezadovoljni že pred opozorilno stavko, ko so dolgo čakali, da vlada oblikuje pogajalsko skupino. Šele zvečer pred opozorilno stavko so dobili odgovor, da bo vladno stran zastopal Mirko Stopar z ministrstva za javno upravo. 

Bobo

Pred opozorilno stavko je predsednik Fidesa Damjan Polh dejal, da če ne bo prišlo do dogovora, sledi od 15. januarja drugi del stavke, ki bo trajala do preklica. Zdaj pa je Fides sporočil, da je iz vladnega predloga jasno, da ne ponuja nobenega približevanja njihovim stavkovnim zahtevam.

Kaj pričakujejo od vlade?

"Pričakujemo, da bomo pred nadaljevanjem pogajanj dobili predlog, ki naše zahteve tudi resno naslavlja. Sprenevedanja stavke ne bodo ustavila," so zapisali v napovedi ponedeljkove stavke. V napovedi so še zapisali, da lahko v času stavke pride do motenj "tistega dela javne službe, ki zahteva stavkovni minimum delovnega procesa".

Bobo

"Za organizacijo dela in obveščanje bolnikov v času stavke je odgovoren delodajalec," so dodali.

Pa drugi?

V Sindikatu družinskih zdravnikov podpirajo zdravniško stavko, a zahteve Fidesa "ne naslavljajo glavnih problemov". V Praktikumu so zato oblikovali svoje zahteve, med drugim povišanje plač nezdravniškemu kadru in administrativne razbremenitve, je pojasnil predsednik Igor Muževič.

"Tudi če bodo vse zahteve Fidesa izpolnjene, ocenjujemo, da s tem ne bo prišlo do stabilizacije javnega zdravstva, ker je problematika še večja na nivoju srednjih medicinskih sester in strežnic in tega Fidesove zahteve ne naslavljajo," je opozoril Muževič. 

Žiga Živulovič jr./Bobo

O stavki razmišljajo v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Medtem v Srebrni niti - združenju za dostojno starost, stavke zdravnikov ne podpirajo in pozivajo k dostojnemu in dostopnemu zdravstvenemu varstvu, napovedane za ponedeljek. V združenju podpirajo stavko pacientov in zahteve iniciative Glas ljudstva, državni zbor pa pozivajo, naj čim prej obravnava in sprejme interventni zakon, ki ga je v parlament vložila iniciativa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol