R. K. | 14. 6. 2023, 16:45 | Vir: STA

Koktajl iz ajdovih žgancev in kislega mleka? Po mnenju strokovnjakov je to zmagovalna kombinacija

Profimedia/fotomontaža

Mešana pijača, s katero je zmagoslavje požel slovenski barman, se ozira k naši kulinarični tradiciji.

V Kranju so v torek v organizaciji podjetja ARC-Kranj priredili tekmovanje v mešanju koktajlov. Zmagal je Gal A. Pilko, ki se je po idejo za svoj koktajl ozrl k slovenski tradiciji - ajdovim žgancem in kislemu mleku. Zmagovalec je za nagrado dobil večjo različico gina Citadelle ter potovanje v Pariz.

ARC-Kranj

Kako je bilo videti tekmovanje?

V prvem delu tekmovanja je deset tekmovalcev najprej pripravljalo klasične, vsem poznane koktajle. "Barmani se moramo najprej naučiti priprave klasikov, saj so to osnove," je pojasnil eden od treh sodnikov Kevin Kos. Šest najboljših barmanov si je prislužilo vstopnico v finale. V njem so pripravili svoje kreacije oziroma izpeljanke koktajla Tom Collins.

Sodniki so po besedah Kosa ocenjevali videz in okus koktajla, uporabo lokalnih sestavin, pa tudi nastop tekmovalca. Vsak tekmovalec je imel za predpripravo na voljo štiri minute, nato pa je moral koktajl zmešati v osmih minutah.

ARC-Kranj

Strokovno komisijo sta poleg Kosa sestavljala še Jan Križaj in Aleksandra Lavrova, predstavnica podjetja Maison Ferrand.

Tesni izidi najbolje uvrščenih

Pilko se je po idejo za svojo izpeljanko ozrl k slovenski tradiciji - ajdovim žgancem s kislim mlekom. Koktajl je pripravil iz popečene ajde, infuzirane z ginom. Gin je podaljšal s sodo, narejeno iz klarificiranega sveže stiskanega soka vipavskih breskev in sirotke jogurta, ki jo je dodatno infuziral z breskvinimi koščicami. Svoj koktajl je poimenoval Peach, don't kill my vibe.

ARC-Kranj

"Galov koktajl je zajemal celoto, ki smo jo iskali. Vidi se, da je že izkušen maček," je poudaril Kos. Rezultati prvih treh uvrščenih so bili po njegovih besedah sicer zelo tesni, saj so vsi trije tekmovalci uporabili trajnostne metode.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol