P.M. | 22. 10. 2022, 12:34

Nove cene goriva: koliko bo v torek stal dizel in koliko bencin?

Bobo

25. oktobra bomo izvedeli, ali bomo za gorivo plačali več ali manj. Napovedi so že zunaj, preverite!

Zadnje mesece se je formula reguliranih cen pogosto spreminjala. In čeprav je zaradi visoke nihajnosti cen in opaznih razlik v ceni različnih kotacij napovedovanje maloprodajne cene bencina oteženo, je na podlagi oblikovanja različnih cen pričakovati rast, za Moje finance ugotavlja novinar Jure Ugovšek.

Napoved cene bencina po 25. oktobru

Bencin se je pred dvema tednoma na mediteranskih trgih podobno kot surova nafta na globalnih trgih opazno podražil. Ob tem se je povzpel za šest centov na 1,414 evra za liter in tako znova stal približno toliko kot pred izbruhom vojne v Ukrajini.

"Po osrednji napovedi bo šlo pri nas za zvišanje za nekaj več kot tri cente na 1,45 evra. Večjo verjetnost je pripisati odstopanjem navzdol." 

Kaj pa cene dizelskega goriva?

Še nekoliko višjo rast cene kot pri bencinu je bila pred dvema tednoma zaznana na slovenskih prodajalnah ob regionalnih cestah pri dizlu. Ta se je s 1,603 evra podražil na 1,684 evra. Tudi na mediteranskih trgih je znova opaziti višjo rast kot pri bencinu. Zato se pričakuje, da bo polnjenje rezervoarja dizla nezanemarljivo dražje.

"Naša osrednja napoved je 1,77 evra, kar bi pomenilo, da bo torkovo polnjenje 50-litrskega rezervoarja za nekaj več kot štiri evre dražje kot je trenutno."

Še vedno pa velja, da do prihodnjega junija - razen če bo tako kot pri prispevku za energetsko učinkovitost prišlo do naknadne spremembe - ne bo potrebno plačevati prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ