N. V. | 4. 7. 2022, 07:00 | Vir: STA

Koliko so stari slovenski moški, ko se odločijo za otroka?

Profimedia
Koliko so stari slovenski moški, ko se odločijo za otroka? (foto: Profimedia)

Izbrskali smo podatke, da bi preverili, koliko moških je lani priznalo očetovstvo ter koliko so bili ob tem stari.

V letu 2021 so bila podana priznanja očetovstva za 10.423 otrok, pri 84 odstotkih se je to zgodilo že pred njihovim rojstvom, kar je najvišji delež doslej, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije. Za 36 otrok je bilo očetovstvo ugotovljeno v ustreznem postopku. 

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo priznanj očetovstva v lanskem letu za 236 oziroma dva odstotka več kot leto prej.

Za 12 odstotkov otrok je bilo priznanje očetovstva podano takoj v prvem mesecu po rojstvu, pri kar 99 odstotkih otrok je bilo priznanje očetovstva podano do njihovega prvega leta starosti. Kot kažejo podatki, je bilo 120 otrok priznanih pri enem letu ali pozneje, pri čemer so bili najstarejši stari že več kot 40 let.

Koliko so stari slovenski očetje?

Očetje, ki so podali priznanje očetovstva, so bili stari povprečno 33,8 leta. Tisti, ki so to storili pred rojstvom otroka, so bili v povprečju nekoliko mlajši (33,5 leta). 27 očetov, ki so lani otroke priznali za svoje, pa je bilo starih 60 ali več let.

Profimedia

Posvojitev otrok

Kot so navedli na Statističnem uradu Republike Slovenije, je bilo v lanskem letu evidentiranih 40 posvojitev otrok. Od tega so jih 30 posvojili pari. Sedem otrok so posvojili zakonci oziroma partnerji otrokovega biološkega starša, tri otroke pa je posvojila le ena oseba, še ugotavlja Statistični urad Republike Slovenije.

V lanskem letu je bilo več kot polovica posvojenih otrok iz tujine. Od teh je 17 otrok pred posvojitvijo živelo v Sloveniji, 23 pa v petih drugih državah, med temi je 18 otrok prišlo iz Sierre Leone.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.