13. 4. 2022, 20:20 | Vir: STA

Pahor z jabolkom navdiha nagradil ustvarjalnost in človeško odličnost

Profimedia

Kdo je prejemnik predsednikovega priznanja?

Predsednik republike Borut Pahor se je v Celju udeležil tradicionalnega pomladnega koncerta, ki ga Gimnazija Celje - Center pripravlja ob prazniku celjske občine. Na koncertu je Pahor ravnatelju gimnazije Gregorju Deleji vročil priznanje jabolko navdiha za enostavno drugačno šolo, ki spodbuja ustvarjalnost in človeško odličnost.

Profimedia

Številne dejavnosti, ki jih ob podpori profesorjev izvajajo gimnazijci, so zelo odmevne tako v Celju in Sloveniji kakor tudi v svetu. Dijaki Gimnazije Celje - Center dosegajo odlične učne uspehe, visoke uvrstitve na domačih in mednarodnih tekmovanjih, zavidljive dosežke v umetnosti, športu in pri raziskovalnem delu, so navedli v predsednikovemu urada.

"Prav za to gre, na Gimnaziji Celje - Center se naučiš, da s tem, ko daješ, dobivaš, ko deliš, množiš, nazadnje so dijaki bolj povezani med seboj, hkrati pa tudi s skupnostjo. Celje z okolico jih prepoznava kot uspešne in prodorne ljudi, ki, čeprav mladi, že sooblikujejo podobo sveta, v katerem živijo," ocenjujejo v uradu.

Dodali so tudi, da pri tem dijaki omenjene gimnazije niso samo zabavni, iskrivi in podjetni, kadar je treba, pokažejo tudi srčnost in solidarnost.

Profimedia

"Prav obdobje srednješolskih let je ključno, da najdeš svoje mesto pod soncem," pa je dejal Deleja, ki pri dijakih spodbuja odprtost, izvirne ideje, kritično mišljenje, spoštljivo izražanje mnenj, četudi morda niso v skladu z ustaljeno doktrino, boj za pravice in predvsem ustvarjalnost.

Petnajst let je, odkar so priredili veliki dobrodelni koncert in z njim zbrali sredstva za pomoč ob poplavah, in odtlej ga pripravijo vsako leto. Z geslom Majhni junaki, veliki koraki so v tem času s koncerti zbrali več kakor 60.000 evrov ter jih namenili žrtvam naravnih in prometnih nesreč, vrstnikom in družinam v stiskah, otrokom, obolelim za rakom, in drugim.

Po oceni predsednikova urada so nam Gimnazija Celje - Center, njen ravnatelj Deleja, dijaki, profesorji in vsi drugi zaposleni v šoli s svojim delom, uspehi, mladostno samozavestjo in zrelo človečnostjo v veselje, ponos in navdih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol